Κόσμος

Deutsche Welle: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας για τα μάτια της Ταιβάν

Deutsche Welle: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας για τα μάτια της Ταιβάν

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Η Κίνα και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαφωνούν για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το δημοκρατικά διοικούμενο νησιωτικό κράτος της Ταιβάν.

Η Κίνα δεν καταδέχεται καν να συζητήσει ότι η Ταιβάν είναι μια προέκτασή της, μια μορφή επαρχίας του Πεκίνου. Η Αμερική ξεκινά εμπορικές συναλλαγές με την Ταιβάν, αν και η Κίνα προειδοποιεί την Ουάσιγκτον να μην δρομολογήσει εμπορικές σχέσεις.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαφωνούν για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το δημοκρατικά διοικούμενο νησιωτικό κράτος της Ταιβάν. Όπως εξήγησε η Σου Ζούτινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου: «Το ζήτημα της Ταιβάν είναι το πιο σημαντικό, ευαίσθητο και κεντρικό ζήτημα στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. Η αμερικανική πλευρά θα πρέπει να τηρεί τις συμφωνίες με την Κίνα που έγιναν στο παρελθόν και να μην υποστηρίξει την “ανεξαρτησία της Ταιβάν”. Επίσης θα πρέπει να διαχειριστεί με σύνεση τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Ταιβάν και να σεβαστεί πλήρως τα βασικά συμφέροντα της Κίνας».

Η Κίνα απορρίπτει τις εμπορικές συνομιλίες που θέλουν να ξεκινήσουν στις αρχές του φθινοπώρου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ταιβάν. Μάλιστα ο κυβερνήτης της Ιντιάνα, εν μέσω της κρίσης, επισκέφθηκε την Ταιβάν. Ο Έρικ Χόλκομπ δήλωσε μάλιστα πως θέλει να οικοδομήσει οικονομικές σχέσεις τόσο με την Ταιβάν όσο και με την Νότια Κορέα. Σκοπεύει μάλιστα να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ταιβάν Τσάι Ινγκβεν και να υπογράψουν μια σειρά εμπορικών συμφωνιών.

Στρατιωτικές ασκήσεις και οι δυο πλευρές

Γενικότερα πάντως οι εμπορικές συνομιλίες είναι άλλο ένα σημάδι αυξημένης υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ταιβάν μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι στις αρχές Αυγούστου. Μια κίνηση που δεν βρήκε καθόλου σύμφωνη την Κίνα. Η Λαϊκή Δημοκρατία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και θέλουν να διασπάσουν την Κίνα

Το Πεκίνο βλέπει την Ταιβάν ως μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας και αγωνίζεται για επανένωση, αν και ιστορικά η Ταιβάν δεν ήταν ποτέ μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας. Οι περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο διατηρούν διπλωματικές σχέσεις μόνο με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και όχι με την Ταιβάν, σύμφωνα με τη λεγόμενη «αρχή της μιας Κίνας». Η ηγεσία του κινεζικού κράτους, αλλά και του κόμματος προειδοποιεί ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο κινεζικός στρατός πραγματοποίησε διάφορες στρατιωτικές ασκήσεις στον αέρα και τη θάλασσα γύρω από την Ταιβάν μετά την επίσκεψη αρκετών Αμερικανών πολιτικών. Από την άλλη πλευρά και η Ταιβάν ξεκίνησε τις δικές της στρατιωτικές ασκήσεις την Τετάρτη παρουσιάζοντας τα πιο σύγχρονα μαχητικά της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments