Διεθνή

Reuters: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών

Reuters: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Η περιοχή της Δυτικής Ευρώπης-Μεσογείου αναμένεται να έχει θερμότερες και ξηρότερες από τις κανονικές καιρικές συνθήκες μέχρι τον Νοέμβριο.

Η Ευρώπη φαίνεται να αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία της εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια, με τα δύο τρίτα της ηπείρου σε κατάσταση συναγερμού ή προειδοποίησης, επηρεάζοντας τις ποτάμιες μεταφορές, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τις αποδόσεις τροφίμων, όπως δείχνει μελέτη από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με βάση τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ξηρασίας (OED).

Αυτή η έκθεση Αυγούστου αναφέρει ότι το 47% της Ευρώπης βρίσκεται σε κατάσταση προειδοποίησης ξηρασίας, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη υγρασίας του εδάφους, και το 17% της επικράτειας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζονται η βλάστηση και οι καλλιέργειες.

«Η σοβαρή ξηρασία, που έπληξε πολλές περιοχές της Ευρώπης από την αρχή του έτους, εξαπλώθηκε περαιτέρω και επιδεινώθηκε στις αρχές Αυγούστου», αναφέρει η έκθεση.

Η περιοχή της Δυτικής Ευρώπης-Μεσογείου αναμένεται να έχει θερμότερες και ξηρότερες από τις κανονικές καιρικές συνθήκες μέχρι τον Νοέμβριο.

Μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχει καταγράψει εβδομάδες καυτών θερμοκρασιών αυτό το καλοκαίρι, τροφοδοτώντας εξαιρετική ξηρασία και άνευ προηγουμένου πυρκαγιές.

Η τρέχουσα ξηρασία φαίνεται να είναι η πιο σοβαρή τα τελευταία τουλάχιστον 500 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι τα τελικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο τέλος της σεζόν επιβεβαιώνουν αυτήν την προκαταρκτική εκτίμηση, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Οι τρέχουσες προβλέψεις απόδοσης για τον αραβόσιτο, τη σόγια και τον ηλίανθο σε επίπεδο ΕΕ είναι αντίστοιχα 16%, 15% και 12% χαμηλότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και η ποτάμια ναυσιπλοΐα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς αγαθών και πρώτων υλών, έχουν επηρεαστεί από την έλλειψη βροχοπτώσεων, η οποία επηρεάζει σχεδόν όλους τους ποταμούς.

Ο OED τόνισε ότι οι βροχές στα μέσα Αυγούστου μείωσαν την ξηρασία κατά τόπους, αλλά σε ορισμένες περιοχές συνοδεύτηκαν από ισχυρές καταιγίδες που προκάλεσαν περαιτέρω ζημιές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments