Nέα της αγοράς

Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Αύξησε τα συνολικά έσοδά της κατά 10% την περίοδο 2020-2021

Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Αύξησε τα συνολικά έσοδά της κατά 10% την περίοδο 2020-2021

Πηγή Φωτογραφίας: Anadolu Agency- Sport.pl

Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αναφερόμενη έκπτωση των τηλεοπτικών μεταδόσεων ύψους €372,9 εκατ

Η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου αύξησε τα συνολικά έσοδά της κατά 10% (2,4 δισ. ευρώ) την περίοδο 2020-2021, σύμφωνα με τα ευρήματα του 31ου Annual Review of Football Finance του Sports Business Group της Deloitte. Τα έσοδα ανήλθαν στα 27,6 δισ. ευρώ, παρά τη σχεδόν ολοκληρωτική απουσία των φιλάθλων από τα ποδοσφαιρικά στάδια κατά τη διάρκεια της περιόδου, με την αύξηση να οφείλεται στα αναβαλλόμενα έσοδα της τηλεοπτικής αναμετάδοσης των αγώνων του προηγούμενου έτους, καθώς και στην επιτυχία του UEFA EURO 2020 το οποίο είχε αναβληθεί.

Τα «πέντε μεγάλα» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, η Premier League, η Bundesliga, η La Liga, η Serie A και η Ligue 1, απέφεραν έσοδα 15,6 δισ. ευρώ τη χρονική περίοδο 2020-2021, σημειώνοντας αύξηση 3% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος (€15,1δισ. το 2019-2020).

Τα έσοδα της Premier League σημείωσαν αύξηση 8%, δηλαδή άγγιξαν τα €5,5 δισ. συγκριτικά με τα €5,1 δισ. κατά τη διάρκεια της περιόδου 2019-2020 και αναμένεται να αγγίξουν τα €6,5 δισ. τη χρονική περίοδο 2021-2022.

Η Premier League ήταν η μοναδική από τα 5 μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, της οποίας οι σύλλογοι βελτίωσαν τα συνολικά λειτουργικά κέρδη μέσα στο έτος, από €55 εκατ. σε €541 εκατ..

Το χρέος των συλλόγων της Premier League στο τέλος της χρονικής περιόδου 2020-2021 αυξήθηκε μόλις 4%, δηλαδή ανήλθε στα €4.6 δισ.

Οι premier leagues της Ευρώπης

Τα «πέντε μεγάλα» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, που αντιπροσωπεύουν το 57% της ευρωπαϊκής αγοράς ποδοσφαίρου, αυξήθηκαν κατά 3% και ανήλθαν στα €15,6 δισ.. Ωστόσο, η πόλωση των εσόδων μεταξύ και εντός των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων, συνεχίστηκε με ταχύ ρυθμό.

Χάρη στα προεισπασχθέντα έσοδα από τηλεοπτικές αναμεταδόσεις, τα έσοδα της Premier League σημείωσαν αύξηση 8% δηλαδή €5,5 δισ. κατά την περίοδο 2020-2021. Σε αντίθεση η Bundesliga, η οποία σημείωσε το μικρότερο άλμα μεταξύ των «πέντε μεγάλων» όσον αφορά τα συνολικά έσοδα από τηλεοπτικές μεταδόσεις κατά την περίοδο 2020-2021, ανέφερε μείωση 6% στα έσοδά της, φτάνοντας στα €3 δισ..

Τα έσοδα της ισπανικής La Liga επίσης συρρικνώθηκαν κατά 6%, φτάνοντας τα €2,9 δισ.. Οι σύλλογοι της La Liga συνολικά σημείωσαν απώλεια στα λειτουργικά κέρδη για πρώτη φορά από τότε που το Sports Business Group άρχισε να καταγράφει τα δεδομένα των συλλόγων κατά τη χρονική περίοδο 2013-2014.

Οι σύλλογοι της Serie A σημείωσαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στα συνολικά έσοδα συγκριτικά με τα υπόλοιπα «πέντε μεγάλα» πρωταθλήματα κατά την περίοδο 2020-2021, καθώς τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 23% αγγίζοντας το ποσό ρεκόρ των €2,5 δισ.. Λόγω δε της αύξησης κατά 48% στα έσοδα τηλεοπτικών αναμεταδόσεων από τις προεισπράξεις είναι το μόνο πρωτάθλημα το οποίο αναφέρει υψηλότερα μικτά έσοδα από ό,τι πριν από την αρχή της πανδημίας.

H Ligue 1 βρίσκεται ακόμα πιο πίσω από τη Serie A σε ό,τι αφορά τα έσοδα, με το χάσμα μεταξύ των εσόδων των δύο πρωταθλημάτων να έχει διπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα €900 εκατ.. Τα έσοδα των συλλόγων της Ligue 1 αυξήθηκαν μόλις κατά 1% κατά τη διάρκεια 2020-2021 αγγίζοντας το €1,6 δισ., καθώς η περικοπή και όχι η αναβολή του διαγωνισμού οδήγησε στην αναγνώριση των πολύ περιορισμένων προεισπραχθέντων εσόδων.

Η Premier League ήταν το μόνο από τα «πέντε μεγάλα» πρωταθλήματα που κατάφερε να σημειώσει βελτίωση στο σύνολο των λειτουργικών κερδών μέσα στο έτος, σημειώνοντας μαζική αύξηση από €55 εκατ. στα €541 εκατ.. Εκτός της Premier League, τα «πέντε μεγάλα» πρωταθλήματα κατέγραψαν αυξημένες λειτουργικές ζημίες κατά τη διάρκεια του έτους, οι οποίες αυξήθηκαν από €461 εκατ. στα €901 εκατ..

Ο Tim Bridge, επικεφαλής του Sports Business Group της Deloitte, δήλωσε: «Οι σύλλογοι σε όλη την Ευρώπη διεξήγαγαν ένα πολύ σημαντικό μέρος των αγώνων πίσω από κλειστές πόρτες ή με μειωμένη χωρητικότητα κατά την περίοδο 2020-2021, γεγονός που προκάλεσε σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια των εσόδων τις ημέρες των αγώνων. Αυτό μαρτυρά την ανθεκτικότητα της βιομηχανίας του ποδοσφαίρου, την αξία που δημιουργείται από τις συμφωνίες των δικαιωμάτων αναμετάδοσης και την επιτυχία των Euro, καθώς η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου έχει σημειώσει διαρκή ανάπτυξη, όσον αφορά τα έσοδα κατά το τελευταίο έτος.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην παραβλεφθούν οι ζημίες που κατέγραψαν πολλοί σύλλογοι. Η επίπτωση της πανδημίας Covid-19 άλλαξε άρδην την οικονομική διαχείριση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με τα πρωταθλήματα και τους συλλόγους να αναγκάζονται να αναζητούν εξωτερικές επενδύσεις, ενώ καλούνται να ανταποκριθούν στις αλλαγές που σημειώνονται στις νέες τάσεις που αφορούν στις δαπάνες μεταγραφών και λειτουργίας των συλλόγων.

Τα άλματα που σημειώνονται με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητας μέσω των νέων κανονισμών της UEFA, καθώς και η μετατροπή των γυναικείων ποδοσφαιρικών ομάδων σε επαγγελματικές, θα παρακινήσει τους συλλόγους να σπάσουν τις παραδόσεις, αυξάνοντας ενδεχομένως την κερδοφορία σε μία βιομηχανία η οποία ως γνωστόν σημειώνει απώλειες, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που ευνοεί την ενσωμάτωση όλων. Είναι μία συναρπαστική περίοδος, κατά την οποία οφείλουμε να βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments