Διεθνή

Ενεργειακή κρίση: Η αύξηση των τιμών της ενέργειας “διώχνει” τις βιομηχανίες από τη Γερμανία

Ενεργειακή κρίση: Η αύξηση των τιμών της ενέργειας “διώχνει” τις βιομηχανίες από τη Γερμανία

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ενεργειακή κρίση: Το κόστος της ενέργειας στη Γερμανία έχει φέρει τεράστιο πρόβλημα στις βιομηχανίες της Γερμανίας και γι' αυτό το λόγο εγχώριοι "κολοσσοί" ετοιμάζονται να αποχωρίσουν από τη χώρα

Το κόστος της ενέργειας στη Γερμανία έχει φέρει τεράστιο πρόβλημα στις βιομηχανίες της Γερμανίας και γι’ αυτό το λόγο εγχώριοι “κολοσσοί” ετοιμάζονται να αποχωρίσουν από τη χώρα, προκειμένου να βρουν πιο οικονομικές λύσεις για την παραγωγή των προϊόντων τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η χώρα είναι η ραχοκοκαλιά της βιομηχανικής Ευρώπης και η ενεργειακή κρίση φαίνεται να τη… διαλύει. Έτσι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ψάχνει να βρει λύσεις, ώστε να κρατήσει το βαρύ του χαρτί εντός έδρας, παρόλο που οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια και οι πιθανές ελλείψεις ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες προς άλλες αγορές.

Σημειώνεται πως οι τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μόλις δύο μήνες, με την ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος να κυμαίνεται πλέον άνω των 540 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σύμφωνα με το Bloomberg, πριν από μόλις μία διετία η τιμή αυτή κυμαινόταν στα 40 ευρώ. Έκτοτε, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει κάπως τις αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά, αλλά οι επιχειρήσεις δεν είναι προστατευμένες και πολλές θα αναγκαστούν να μεταβιβάσουν την ακρίβεια στους καταναλωτές ή ακόμη και να κλείσουν.

Φόβοι για σταδιακή αποβιομηχάνιση

«Ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι πολύ πιο ισχυρός στη Γερμανία από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Φοβάμαι μια σταδιακή αποβιομηχάνιση της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε ο Ralf Stoffels, διευθύνων σύμβουλος της BIW Isolierstoffe GmbH, κατασκευαστής εξαρτημάτων σιλικόνης που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες αυτοκινήτων, αεροδιαστημικής και συσκευών. Η Γερμανία είναι από τις χώρες στην ΕΕ που βασιζόταν στο ρωσικό φυσικό αέριο όσο καμία για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τα εργοστάσιά της.

Ταυτοχρόνως, όπως τονίζει ο Ματίας Ρους, εκπρόσωπος της Evonik Industries AG, δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο βιομηχανίας χημικών με μονάδες παραγωγής σε 27 χώρες «οι τιμές της ενέργειας αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για πολλές βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας που δραστηριοποιούνται και ανταγωνίζονται στην παγκόσμια αγορά».

Ένα ζοφερό σενάριο

Όπως είναι φυσικό τη μεγαλύτερη πίεση προκαλούν οι τιμές του φυσικού αερίου που βρίσκονται σε ένα διαρκές ράλι. Οι ευρωπαϊκές τιμές στο φυσικό αέριο για τον επόμενο μήνα διαμορφώθηκαν την Πέμπτη, 18 Αυγούστου σε υψηλό ρεκόρ των 241 ευρώ ανά μεγαβατώρα, περίπου 11 φορές υψηλότερο από το συνηθισμένο αυτή την εποχή.

Ως εκ τούτου, υπάρχουν ενδείξεις πως η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας καταγράφει μείωση. Το α’ εξάμηνο του έτους, ο όγκος των εισαγόμενων χημικών αυξήθηκε κατά 27% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με ανάλυση επίσημων δεδομένων από την Oxford Economics. Παράλληλα, η παραγωγή χημικών στη χώρα κατέγραψε μείωση, έχοντας υποχωρήσει κατά 8% σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΝΤ, η Γερμανία πρόκειται να επιδείξει τη χειρότερη επίδοση των οικονομιών της G7 λόγω της εξάρτησης της βιομηχανίας της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments