Διεθνή

ΕΕ: Εξετάζει σοβαρά περιορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας

ΕΕ: Εξετάζει σοβαρά περιορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay

ΕΕ: Η πρόσφατη άνοδος των τιμών της ενέργειας έχει δημιουργήσει σημαντικά έσοδα για παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός αερίου, όπως αιολικά και ηλιακά πάρκα και πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής

Η πρόσφατη άνοδος των τιμών της ενέργειας έχει δημιουργήσει σημαντικά έσοδα για παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός αερίου, όπως αιολικά και ηλιακά πάρκα και πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό το μέτρο θα απελευθερώσει οικονομικούς πόρους, τους οποίους οι Κυβερνήσεις θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που στοχεύουν στη μείωση των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές.

Για την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών της ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να προτείνει τον περιορισμό των τιμών ορισμένων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με όσα σχετικά μετέδωσε το Πρακτορείο Reuters. Η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συνδέει επί του παρόντος τις τιμές του φυσικού αερίου με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Προς το παρόν, είναι η τιμή κόστους της τελευταίας πηγής ηλεκτρικής ενέργειας που κινητοποιείται για την κάλυψη της ζήτησης ανά πάσα στιγμή, η οποία καθορίζει την τιμή που επιβάλλεται σε όλους τους ευρωπαίους φορείς εκμετάλλευσης. 

Ωστόσο, συχνά, πρόκειται για αέριο σταθμού παραγωγής ενέργειας.

Οι υπόλοιπες πηγές (ανανεώσιμες πηγές, πυρηνικές πηγές, άνθρακας) πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν σε τιμή αναπροσαρμοσμένη στις τιμές του φυσικού αερίου, πολύ υψηλότερη από το κόστος λειτουργίας τους.

Οι Βρυξέλλες προτείνουν επομένως να περιοριστεί η τιμή που καταβάλλεται σε αυτούς τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, για να περιοριστούν τα εξαιρετικά κέρδη των ενεργειακών εταιρειών.

Η πρόσφατη άνοδος των τιμών της ενέργειας έχει δημιουργήσει σημαντικά έσοδα για παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός αερίου με χαμηλό κόστος λειτουργίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι αυτά τα έσοδα πρέπει να περιορίζονται από τις κυβερνήσεις και ότι τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας των καταναλωτών.

Επομένως, αυτό  το μέτρο θα απελευθέρωνε οικονομικούς πόρους, τους οποίους οι Κυβερνήσεις θα μπορούσαν, στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσουν για να χρηματοδοτήσουν προγράμματα που στοχεύουν στη μείωση των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές. Ιδιαίτερα ανησυχούν τα αιολικά και ηλιακά πάρκα και οι πυρηνικοί σταθμοί, των οποίων το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο από αυτό των θερμοηλεκτρικών σταθμών, διευκρινίζει το σχετικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση, στις 14 Σεπτεμβρίου , η Ούρσουλα  φον ντερ Λάιεν  θα παρουσιάσει τις  προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments