Διεθνή

Σμιχάλ: Επίσκεψη στη Γερμανία αναμένοντας μεγαλύτερη στήριξη

Σμιχάλ: Επίσκεψη στη Γερμανία αναμένοντας μεγαλύτερη στήριξη

Πηγή Φωτογραφίας: v portal, Twitter

Σμιχάλ: Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ πραγματοποιεί σήμερα [4/9] επίσκεψη στη Γερμανία με την ελπίδα να κερδίσει την ακόμη ισχυρότερη στήριξη του Βερολίνου για τη χώρα του

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ πραγματοποιεί σήμερα [4/9] επίσκεψη στη Γερμανία με την ελπίδα να κερδίσει την ακόμη ισχυρότερη στήριξη του Βερολίνου για τη χώρα του, που είναι αντιμέτωπη με την εισβολή της Ρωσίας, αλλά και για να γυρίσει τη σελίδα στις διμερείς σχέσεις μετά την πρόσφατη ένταση μεταξύ Κιέβου και Βερολίνου.

Η ασταθής στάση της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας μετά το ξέσπασμα του πολέμου πριν έξι μήνες και η αρχική απουσία στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο προκάλεσαν την αγανάκτηση της κυβέρνησης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όμως τα πράγματα βελτιώθηκαν έκτοτε. Πριν λιγότερο από μία εβδομάδα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε από την Πράγα ότι επιθυμεί η Γερμανία να βοηθήσει την Ουκρανία να ενισχύσει τα συστήματα της του πυροβολικού και της αντιαεροπορικής άμυνας.

Δεσμεύθηκε επίσης ότι το Βερολίνο θα στηρίξει το Κίεβο «για όσο καιρό χρειαστεί».

«Τεράστιες πρόοδοι»

Πριν την επίσκεψή του σήμερα, ο Σμιχάλ παρατήρησε «τεράστιες προόδους» από την πλευρά της Γερμανίας.

«Στην αρχή δεν μας προσέφερε παρά μόνο εξοπλισμό προστασίας και κράνη. Πλέον μας προσφέρει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας: πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών, πυροβολικό», δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο dpa.

Ωστόσο ο Ουκρανός πρωθυπουργός περιμένει περισσότερα: «Φυσικά, θέλουμε να λάβουμε περισσότερα όπλα και εξοπλισμό το συντομότερο δυνατό. Και πρέπει επίσης να αλλάξουμε φιλοσοφία σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις: πρέπει να μας δώσουν σύγχρονα άρματα μάχης», υπογράμμισε, καθώς η χώρα του έχει λάβει κυρίως παλαιότερα μοντέλα.

«Αναμένουμε από τις ΗΠΑ άρματα Abrams δεύτερης γενιάς και από τη Γερμανία τεθωρακισμένα Leopard 2. Αυτά είναι τα σύγχρονα τανκς τα οποία έχει ανάγκη η Ουκρανία», σημείωσε ο Σμιχάλ.

«Η Γερμανία έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα παραδώσει στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T», υπενθύμισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του ίσως να ζητήσει 12 για να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της.

Ο Σμιχάλ θέλει να περάσει ακόμη ένα μήνυμα: η Γερμανία πρέπει να αναγνωρίσει τις ρωσικές ωμότητες ως «γενοκτονία». «Αυτή είναι η ρωσική πολιτική: σκοτώνουν αμάχους στην Ουκρανία απλώς και μόνο επειδή είναι Ουκρανοί», δήλωσε στη συνέντευξή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments