Διεθνή

ΔΟΑΕ: Σε λειτουργία ξανά η κύρια γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

ΔΟΑΕ: Σε λειτουργία ξανά η κύρια γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η τροφοδοσία ρεύματος στη Ζαπορίζια προκάλεσε μεγάλη ανησυχία μετά την πτώση της τελευταίας κύριας γραμμής και στη συνέχεια αποσυνδέθηκαν επίσης τρεις εφεδρικές γραμμές που μπορούν να τη συνδέσουν με ένα κοντινό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα

Μία από τις τέσσερις κύριες γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια που κατέχεται από τη Ρωσία έχει επισκευαστεί και προμηθεύει ξανά το εργοστάσιο με ηλεκτρική ενέργεια από το ουκρανικό δίκτυο δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή λειτουργίας του, δήλωσε η πυρηνική επιτήρηση του ΟΗΕ.

Παρόλο που οι έξι αντιδραστήρες στη Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, έχουν κλείσει, το καύσιμο σε αυτούς εξακολουθεί να χρειάζεται ψύξη για να αποφευχθεί μια δυνητικά καταστροφική κατάρρευση. Αυτό σημαίνει ότι το εργοστάσιο χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια για να αντλεί νερό μέσω του πυρήνα των αντιδραστήρων.

Η τροφοδοσία ρεύματος στη Ζαπορίζια προκάλεσε μεγάλη ανησυχία μετά την πτώση της τελευταίας κύριας γραμμής και στη συνέχεια αποσυνδέθηκαν επίσης τρεις εφεδρικές γραμμές που μπορούν να τη συνδέσουν με ένα κοντινό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Αυτό ώθησε το εργοστάσιο να μπει στη λεγόμενη «νησιωτική λειτουργία» όπου ο τελευταίος αντιδραστήρας λειτουργίας του παρείχε ισχύ, αν και αυτός ο τρόπος λειτουργίας δεν είναι βιώσιμος. Μια εφεδρική γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος επανασυνδέθηκε πριν από μια εβδομάδα, επιτρέποντας και σε αυτόν τον αντιδραστήρα να κλείσει.

«Με την επανασύνδεση της κύριας γραμμής χθες το απόγευμα, οι τρεις εφεδρικές γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος παραμένουν και πάλι σε εφεδρεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

«Οι άλλες τρεις κύριες εξωτερικές γραμμές ισχύος 750 kV (κιλοβολτ) που χάθηκαν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης παραμένουν εκτός λειτουργίας», πρόσθεσε.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς στην τοποθεσία του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια (ZNPP) που προκάλεσε ζημιές σε κτίρια και προκάλεσε την αποσύνδεση των γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ενώ η κατάσταση ισχύος του ZNPP βελτιώθηκε την περασμένη εβδομάδα – σε έντονη αντίθεση με νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν όλες οι γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος σε ένα στάδιο ήταν εκτός λειτουργίας και εξαρτιόταν από τον τελευταίο ενεργό αντιδραστήρα του για ζωτικής σημασίας παροχές ηλεκτρικής ενέργειας – η γενική κατάσταση για το εργοστάσιο που βρίσκεται στο η μέση μιας εμπόλεμης ζώνης παραμένει επισφαλής», ανέφερε η ΔΟΑΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments