Οδηγός

Επίδομα μητρότητας: Αυξάνεται κατά τρεις μήνες

Επίδομα μητρότητας: Αυξάνεται κατά τρεις μήνες
Από την 1/1/2023 αυξάνεται κατά τρεις μήνες η διάρκεια του επιδόματος που χορηγεί η ΔΥΠΑ

Από την 1/1/2023 αυξάνεται κατά τρεις μήνες η διάρκεια του επιδόματος που χορηγεί η ΔΥΠΑ σε δικαιούχους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η άδεια μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα αυξάνεται από 6 μήνες που είναι σήμερα σε 9 μήνες, με αύξηση παράλληλα κατά 3 μήνες και της καταβολής του επιδόματος μητρότητας, το οποίο είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή, 713 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις είναι

  • Να είναι ασφαλισμένες στον ΕΦΚΑ
  • Να απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση

Το δικαίωμα για τη χορήγηση της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας ασκείται με αίτηση που υποβάλει η ίδια η δικαιούχος ή μέσω αντιπροσώπου στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΥΠΑ, εντός 60 ημερών από τη λήξη των ανωτέρω αδειών.

Τι υποχρεούται να καταβάλει η ΔΥΠΑ για την ειδική άδεια στην εργαζόμενη μητέρα

Κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)  υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 713 ευρώ, καθώς και αναλογία Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, με βάση το προαναφερόμενο ποσό.

Στο επίδομα αδείας, ο εργοδότης καταβάλει τη διαφορά που προκύπτει από την καταβαλλόμενη από τον ΟΑΕΔ αναλογία επιδόματος αδείας, ενώ η καταβολή τόσο των αποδοχών, όσο και του επιδόματος αδείας γίνεται παράλληλα με την άσκηση του δικαιώματος της εργαζόμενης σε ετήσια κανονική άδεια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments