Διεθνή

Κομισιόν: Προτείνει έκτακτα μέτρα σε περίπτωση κρίσης σε βασικά αγαθά

Κομισιόν: Προτείνει έκτακτα μέτρα σε περίπτωση κρίσης σε βασικά αγαθά

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην παροχή βασικών αγαθών και υπηρεσιών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην παροχή βασικών αγαθών και υπηρεσιών, που θα μπορούσαν να της επιτρέψουν να αναγκάσουν εταιρείες και χώρες να ανακατευθύνουν την παραγωγή τους και να δημιουργήσουν στρατηγικά αποθέματα.

Αυτό το νέο εργαλείο της ενιαίας αγοράς για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σχεδιάστηκε ως απάντηση σε διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκαλούνται από την πανδημία COVID-19 και τις συνέπειες της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Απηχεί παρόμοια συστήματα που υιοθετήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

Ωστόσο, αυτό το έργο είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει έντονη απροθυμία από την πλευρά ορισμένων εταιρειών ή ορισμένων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φοβούνται ότι η Επιτροπή θα υπερβεί το πεδίο των αρμοδιοτήτων της.

Αυτό το νέο πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να συστήσει στα κράτη μέλη να αναδιοργανώσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και να εγγυηθούν την παροχή εξειδικευμένων αγαθών και υπηρεσιών στρατηγικής σημασίας το συντομότερο δυνατό, επεκτείνοντας ή αναθέτοντας τις εγκαταστάσεις παραγωγής και τη στοχευμένη κατανομή των αποθεμάτων που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της κατάσταση συναγερμού που επικυρώθηκε προηγουμένως.

Θα μπορούσε, επίσης, να ζητηθεί από τις εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στην παραγωγή ορισμένων βασικών αγαθών.

Βέβαια, αυτές οι προτάσεις της Κομισιόν πρέπει τώρα να εξεταστούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments