Nέα της αγοράς

Porsche: Μπαίνει στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και γράφει ιστορία

Porsche: Μπαίνει στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και γράφει ιστορία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ποια είναι η σημαντική κίνηση της αυτοκινητοβιομηχανίας

Ο όμιλος Volkswagen στοχεύει να αντλήσει έως 9,4 δισ. ευρώ από την αρχική δημόσια προσφορά για την εισαγωγή της Porsche στο χρηματιστήριο, που θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία για τα δεδομένα της Γερμανίας. Η περίοδος προσφοράς αναμενόταν να ξεκινήσει σήμερα 20 Σεπτεμβρίου και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την εταιρεία και το Bloomberg.

Με τον τρόπο αυτό η VW σκοπεύει να πετύχει αποτίμηση έως 75 δισ. ευρώ για την εταιρεία κατασκευής πολυτελών σπορ αυτοκινήτων που ανήκει στον ίδιο όμιλο. Παραπέμποντας στο γνωστό της σπορ μοντέλο 911, η Porsche θα εκδώσει 911 εκατομμύρια μετοχές που θα είναι 455,5 εκατομμύρια προνομιούχες και 455,5 εκατομμύρια κοινές μετοχές. Έως και 113.875.000 προνομιούχες μετοχές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, θα διατεθούν στους επενδυτές κατά τη διάρκεια της δημόσιας εγγραφής.

Πρόκειται για σημαντική κίνηση της αυτοκινητοβιομηχανίας καθώς αυτό το διάστημα οι ευρωπαϊκές αγορές δεν παρουσιάζουν τις καλύτερες ευκαιρίες για εταιρείες που θέλουν να προχωρήσουν σε αρχική δημόσια εγγραφή για εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Αυτό συμβαίνει λόγω της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την ήπειρο, τα συνεχώς αυξανόμενα επιτόκια για την καταπολέμηση του πολύ υψηλού πληθωρισμού και το γενικότερο επενδυτικό κλίμα. Η Volkswagen τιμολογεί τις προνομιούχες μετοχές της Porsche AG από 76,50 έως 82,50 ευρώ τη μία.

Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Κατάρ, του Άμπου Ντάμπι και της Νορβηγίας καθώς και η εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων T. Rowe Price θα εγγραφούν για προνομιούχες μετοχές αξίας έως και 3,68 δισ. ευρώ ως θεσμικοί επενδυτές, πιάνοντας το ανώτερο άκρο της αποτίμησης, δήλωσε η Volkswagen.

Σύμφωνα με τη συμφωνία της Volkswagen νωρίτερα τον Σεπτέμβριο με τον μεγαλύτερο μέτοχο της Porsche SE, το 25% συν μία κοινή μετοχή της εταιρείας σπορ αυτοκινήτων, μετοχές που έχουν δικαιώματα ψήφου, θα πάει στην Porsche SE στην τιμή των προνομιούχων μετοχών συν επιπλέον ποσοστό (premium) 7,5%. Η Porsche SE θα χρηματοδοτήσει την απόκτηση των κοινών μετοχών με κεφάλαιο έως 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments