Διεθνή

Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες της Ιταλίας

Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες της Ιταλίας

Πηγή Φωτογραφίας: -lemonde

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης όλων των δημοσκοπήσεων, που ήρθαν στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, νέα Πρωθυπουργός αναμένεται να είναι η Τζόρτζια Μελόνι, με το πλούσιο νεοφασιστικό πολιτικό βιογραφικό και με το σκληρό δεξιό πολιτικό λόγο

Πάνω από 50 εκατομμύρια Ιταλοί προσέρχονται στις κάλπες σήμερα για την ανάδειξη της νέας Κυβέρνησής τους, με τον δεξιό συνασπισμό των Μελόνι, Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι να φαντάζει ως το επικρατέστερο διάδοχο σχήμα της κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Μάριο Ντράγκι. Οι Ευρωπαίοι στρέφουν το βλέμμα τους στην γειτονική μας Χώρα.

Η διαγραφόμενη νίκη της συμμαχίας ακροδεξιών (Σαλβίνι), δεξιών (Μελόνι) και κεντροδεξιών (Μπερλουσκόνι) δεν αποτελεί από μόνη της μια πολιτική και ιστορική καινοτομία για την Τρίτη οικονομία της Ευρώπης και για μια Χώρα με τεράστιο πολιτισμικό πλούτο: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 1994, το 2001, το 2006 είχε ηγηθεί ενός συνασπισμού αυτού του τύπου, με τη συμμετοχή της Λέγκα του Σαλβίνι.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης όλων των δημοσκοπήσεων, που ήρθαν στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, νέα Πρωθυπουργός αναμένεται να είναι η Τζόρτζια Μελόνι, με το πλούσιο νεοφασιστικό πολιτικό βιογραφικό και με το σκληρό δεξιό πολιτικό λόγο.

Ωστόσο, όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τις εκλογές, η οποία δεν θα αναλάβει καθήκοντα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ο δρόμος της φαίνεται ήδη να είναι γεμάτος παγίδες. Θα πρέπει να διαχειριστεί την κρίση που προκαλείται από την άνοδο των τιμών ενώ η Ιταλία καταρρέει κάτω από ένα χρέος που αντιπροσωπεύει το 150% του ΑΕΠ.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα απροσδόκητα κέρδη του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης μετά την πανδημία, του οποίου η Ιταλία είναι μακράν ο πρώτος δικαιούχος, θα είναι ουσιαστικής σημασίας για να διατηρήσει τη χερσόνησο όρθια. Όπως και η Μαρίν Λεπέν, η Τζορτζία Μελόνι τελικά εγκατέλειψε την έξοδο από το ευρώ, αλλά ζητά «αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας», που έχει ανασταλεί λόγω της υγειονομικής κρίσης, το οποίο όρισε ανώτατο όριο 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα και 60% για το χρέος.

Ζητεί επίσης την επαναδιαπραγμάτευση του ιταλικού σχεδίου ανάκαμψης μετά την Covid εποχή, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με σχεδόν 200 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρώπη, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η άνοδος του ενεργειακού κόστους στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Εκτός από τα οικονομικά ζητήματα, οι Βρυξέλλες θα παρακολουθήσουν πολύ στενά το ευαίσθητο θέμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας και τις πιθανές εντάσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν μεταξύ της Επιτροπής και μιας υπερσυντηρητικής και κυρίαρχης κυβέρνησης, κοντά στο ουγγρικό καθεστώς με επικεφαλής τον υπερσυντηρητικό Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ρώμη διατηρεί παραδοσιακά εγκάρδιες σχέσεις με τη Μόσχα. Όταν ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο Μπερλουσκόνι αντιμετώπιζε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως φίλο, τον οποίο δεχόταν προσωπικά στη βίλα του στη Σαρδηνία και με τον οποίο ταξίδεψε στην Κριμαία μετά την προσάρτηση αυτής της ουκρανικής χερσονήσου από τη Ρωσία το 2014.

Ο Ματέο Σαλβίνι πιέζει για χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Μόσχας, ενώ επιμένει να κρίνει την εισβολή στην Ουκρανία «αδικαιολόγητη».

Απεναντίας, η Τζόρτζια Μελόνι τηρεί μια πιο «ισορροπημένη» στάση, φιλοδυτική και φιλονατοϊκή, την οποία καλείται να υπηρετήσει, εάν βεβαίως εκλεγεί Πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments