Πολιτική

Απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Παντελώς αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της για τα ελληνικά νησιά

Απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Παντελώς αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της για τα ελληνικά νησιά

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην κλήση από την Τουρκία του Έλληνα Πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Η ελληνική πλευρά, απαντώντας στο διάβημα στο οποίο προέβη νωρίτερα σήμερα η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Επισημαίνουν ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Συμπληρώνουν ότι ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία.

Προσέθεσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

 Η Άγκυρα κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή 

Τον Έλληνα πρέσβη για «εξηγήσεις» κάλεσε η Άγκυρα μετά τη χθεσινή προβοκάτσια με τις φωτογραφίες στρατιωτικών οχημάτων από δύο ελληνικά νησιά. Οι Τούρκοι κατηγορούν την Ελλάδα πώς παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, στρατιωτικοποιώντας τα νησιά. Σύμφωνα με τη Hurriyet, από τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, ο οποίος κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ζητήθηκε να σταματήσουν οι συγκεκριμένες «προκλήσεις».

Τα Fake news από το Anadolu

Νέο κρεσέντο προκλήσεων από την Τουρκία.  Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Anadolu που δημοσιεύθηκε το πρωί της Κυριακής (25/09), μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέγραψε τη στιγμή της αποβίβασης από πλοία στρατιωτικού εξοπλισμού σε Λέσβο και Σάμο. Με το ψευδοεπιχείρημα ότι υπάρχουν διεθνείς συνθήκες που επιβάλουν ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, στο τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Τουρκίας σημειώνεται ότι «οι δραστηριότητες αυτές της Ελλάδας είναι κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments