Διεθνή

Ουκρανία: Τελευταία ημέρα των δημοψηφισμάτων εν μέσω σφοδρών μαχών

Ουκρανία: Τελευταία ημέρα των δημοψηφισμάτων εν μέσω σφοδρών μαχών

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η Μόσχα ελπίζει να προσαρτήσει τις επαρχίες Χερσώνα, Λουγκάνσκ, Ντόνετσκ και Ζαπορίζια, στα ανατολικά και νότια, που αποτελούν περίπου το 15% της Ουκρανίας

Ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις εγκλωβίστηκαν σε σφοδρές μάχες σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας την Τρίτη, καθώς τα δημοψηφίσματα που οργανώθηκαν από τη Ρωσία σε τέσσερις περιοχές που η Μόσχα ελπίζει να προσαρτήσει πλησιάζουν στο τέλος τους.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι η περιοχή του Ντονέτσκ στα ανατολικά παραμένει η κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα της χώρας του — και της Ρωσίας — με τις μάχες να καταλαμβάνουν πολλές πόλεις καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να προχωρήσουν προς τα νότια και τα δυτικά.

Υπήρξαν επίσης συγκρούσεις στην περιοχή του Χάρκοβο στα βορειοανατολικά — επίκεντρο μιας ουκρανικής αντεπίθεσης αυτόν τον μήνα. Και οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν με μια εκστρατεία για να θέσουν εκτός δράσης τέσσερις γέφυρες και άλλες διαβάσεις ποταμών για να διαταράξουν τις γραμμές ανεφοδιασμού στις ρωσικές δυνάμεις στο νότο.

Η νότια διοίκηση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε την Τρίτη ότι η αντεπίθεσή της στη Χερσώνα είχε ως αποτέλεσμα εχθρικές απώλειες 77 στρατιωτών, έξι άρματα μάχης, πέντε οβίδες, τρεις αντιαεροπορικές εγκαταστάσεις και 14 τεθωρακισμένα οχήματα.

Η Μόσχα ελπίζει να προσαρτήσει τις επαρχίες Χερσώνα, Λουγκάνσκ, Ντόνετσκ και Ζαπορίζια, στα ανατολικά και νότια, που αποτελούν περίπου το 15% της Ουκρανίας.

Καμία από τις επαρχίες δεν βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχο της Μόσχας και οι μάχες διεξάγονται σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αναφέρουν περισσότερες προόδους από τότε που κατέστρεψαν τα ρωσικά στρατεύματα σε μια πέμπτη επαρχία, το Χάρκοβο, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέπεμψε μια κρυφή απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων για την προστασία του ρωσικού εδάφους, το οποίο θα περιλαμβάνει τις τέσσερις επαρχίες εάν προσαρτηθούν.

Η ψηφοφορία για την ένταξη στη Ρωσία ξεκίνησε την Παρασκευή στις περιοχές και πρόκειται να ολοκληρωθεί σήμερα Τρίτη, με το ρωσικό κοινοβούλιο να εγκρίνει πιθανώς την προσάρτηση εντός ημερών.

Το Κίεβο και η Δύση έχουν απορρίψει τα δημοψηφίσματα ως απάτη και δεσμεύτηκαν να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments