Διεθνή

Βρετανία: Αγορές και αναλυτές ζητούν από την Τρας να επανεξετάσει το πακέτο μέτρων

Βρετανία: Αγορές και αναλυτές ζητούν από την Τρας να επανεξετάσει το πακέτο μέτρων

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/Pixabay

Καμπανάκια από Moodys και ΔΝΤ

Ο  Βρετανός ΥΠΟΙΚ Κουάζι Κβάρτενγκ ανακοίνωσε τη μείωση του τέλους χαρτοσήμου για τις αγορές ακινήτων και επιβεβαίωσε τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τους λογαριασμούς ενέργειας με 60 δισ. λίρες (67 δισεκατομμύρια δολάρια) τους επόμενους έξι μήνες. «Υποσχεθήκαμε να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη», είπε ο Κβάρτενγκ στο κοινοβούλιο στο Λονδίνο την Παρασκευή. Οι traders φαίνεται μάλιστα να ανησυχούν περισσότερο για τη Βρετανία παρά για το αποτέλεσμα της ιταλικής κάλπης, καθώς η νέα πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας χαμήλωσε τους τόνους μετά την εκλογή της , σημειώνοντας ότι η η Ιταλία πρέπει να κυβερνηθεί με «υπευθυνότητα».

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ένα μαζικό sell off στα βρετανικά assets, το οποίο προκαλεί την καθίζηση της στερλίνας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 37 ετών. «Μόνο μια στροφή 180 μοιρών είναι πιθανό να αποκαταστήσει την αισιοδοξία των επενδυτών» εκτιμά η Σούζαν Στρίτερ, αναλύτρια στο Hargreaves Lansdown.

Η Moodys έκρουσε καμπανάκια 

Η Moody’s προειδοποίησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι εάν νέος ο κινδυνεύει να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στη βιωσιμότητα του βρετανικού χρέους.

«Οι μεγάλες μη χρηματοδοτούμενες μειώσεις φόρων είναι πιστωτικές αρνητικές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Μια τέτοια κίνηση «θα οδηγήσει σε διαρθρωτικά υψηλότερα ελλείμματα εν μέσω αυξανόμενου κόστους δανεισμού, ασθενέστερων προοπτικών ανάπτυξης και οξείας πίεσης στις κρατικές δαπάνες που προέρχονται από την πανδημία και μια δεκαετία λιτότητας».

Αντίθετο και το ΔΝΤ 

Τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου «πιθανότατα θα διευρύνουν τις ανισότητες», ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μία σπάνια τοποθέτησή του,καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να «επαναξιολογήσει» τις εξαγγελίες της.

Σύμφωνα με το Ταμείο, «δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ην. Βασιλείου, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία». «Είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να μην είναι αντικρουόμενη προς τη νομισματική πολιτική».

Προειδοποιεί ότι οι φορολογικές μειώσεις, οι οποίες θα ωφελήσουν δυσανάλογα τα άτομα με υψηλό εισόδημα, «πιθανότατα θα αυξήσουν την ανισότητα» και καλεί τον Κουάρτενγκ να αξιοποιήσει τον προϋπολογισμό στις 23 Νοεμβρίου για «να παράσχει υποστήριξη πιο στοχευμένη και να επαναξιολογήσει τα φορολογικά μέτρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments