Διεθνή

Μπιρόλ [ΙΕΑ]: Προφανές ποιος κρύβεται πίσω από το σαμποτάζ στον Nord Stream

Μπιρόλ [ΙΕΑ]: Προφανές ποιος κρύβεται πίσω από το σαμποτάζ στον Nord Stream

Πηγή Φωτογραφίας: aa

Αίσθηση από τη δήλωση του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος μιλώντας σε διάσκεψη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Παρίσι, "έδειξε" τον ύποπτο

Συγκαλείται σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, για να συζητήσει τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα.

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος μιλώντας σε διάσκεψη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Παρίσι, “έδειξε” τον ύποπτο, λέγοντας πως είναι “προφανές” ποιος κρύβεται πίσω από τη δολιοφθορά. Συγκεκριμένα, είπε: «Δεν είναι ακόμη γνωστό ποιος το έκανε, ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό το σαμποτάζ, ακόμη συζητείται λίγο-πολύ, αλλά (…) είναι πολύ προφανές (…) ποιος ήταν πίσω από αυτό το θέμα».

Στο μεταξύ,  Ε.Ε. και ΝΑΤΟ,  έκαναν λόγο – ευθέως ή εμμέσως – για σαμποτάζ στους αγωγούς (χωρίς να κατονομάσουν τη Μόσχα ως υπεύθυνη), το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, βάζει στο κάδρο τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, το ΥΠΕΞ της χώρας ανέφερε ότι «οι διαρροές εντοπίστηκαν σε ζώνη η οποία ελέγχεται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες». Η δήλωση της Μόσχας έρχεται στον απόηχο και δημοσιεύματος του CNN, σύμφωνα με το οποίο πλοία του ρωσικού ναυτικού εντοπίστηκαν κοντά στο σημείο των διαρροών.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, η Μόσχα ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να απαντήσει αν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. «Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πράξη την απειλή τους», ανέφερε στο Telegram η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη σε δήλωση του Μπάιντεν στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η Ουάσιγκτον θα «έβαζε τέλος» στον Nord Stream 2 αν η Μόσχα επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία.

«Είναι γελοίο» η Ρωσία να υπονοεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ευθύνονται για τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, δήλωσε αργότερα η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments