Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Ελληνικό αίτημα για πληρωμές 3,65 δισ.

Ταμείο Ανάκαμψης: Ελληνικό αίτημα για πληρωμές 3,65 δισ.

Πηγή Φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Οικονομικών/eurokinissi

Δεύτερο αίτημα πληρωμών συνολικού ύψους 3,65 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης υπέβαλε σήμερα η Ελλάδα

Δεύτερο αίτημα πληρωμών συνολικού ύψους 3,65 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης υπέβαλε σήμερα η Ελλάδα με αποτέλεσμα οι συνολικοί πόροι προς τη χώρα έως το τέλος του έτους να φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ. Το δεύτερο αίτημα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης γίνεται μετά την ικανοποίηση των 25 προαπαιτούμενων για τις επιδοτήσεις και την κάλυψη εκ των προτέρων 3 προαπαιτούμενων για τα δάνεια με αποτέλεσμα 1,8 δισ. ευρώ των δανείων τα οποία θα εισέρρεαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 να έρχονται έως το τέλος του έτους.

Η Ελλάδα πρώτη χώρα που υποβάλλει αίτημα

Έτσι η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που υποβάλλει στην πράξη τρίτο αίτημα πληρωμής (με την επιτάχυνση του αιτήματος για τα δάνεια που συμπεριλαμβάνεται στο δεύτερο αίτημα) και συγκαταλέγεται μεταξύ των 5 χωρών με δεύτερη πληρωμή.

Στο σκέλος των δανείων έχουν υποβληθεί έως χθες 150 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 6,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων 2,8 δισ. ευρώ τα αιτούμενα δάνεια, 1,1 δισ. ευρώ η ιδιωτική συμμετοχή και τα υπόλοιπα τραπεζικά κεφάλαια. Έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί 23 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ με μέσο σταθμικό επιτόκιο 0,90% και μέση διάρκεια αποπληρωμής τα δέκα χρόνια. Μόνο από την επένδυση της Sunlight η οποία εντάχθηκε τις προηγούμενες ημέρες με ύψος επένδυσης 175 εκατ. ευρώ υπολογίζεται πως θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας συμβάλλοντας στο ΑΕΠ το διπλάσιο ή τριπλάσιο της επένδυσης σε ετήσια βάση τα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη αντοχή στις κρίσεις και η οικονομία σημειώνει αξιοσημείωτη ανάκαμψη με τη συνδρομή και του Ελλάδα 2.0 δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Το Ελλάδα 2.0 αποτελεί ανάχωμα απέναντι στις διεθνείς οικονομικές πιέσεις και συμβάλλει στη μείωση της αβεβαιότητας για να κρατήσουμε το αναπτυξιακό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Φέρνοντας πρακτικά παραδείγματα για το πόσο το Ελλάδα 2.0 αφορά όλους τους πολίτες ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι κάθε χρόνο για την προστασία των δασών γίνονταν διανοίξεις 195 χιλιομέτρων αντιπυρικών ζωνών και 2.650 χιλιομέτρων δασικών δρόμων και φέτος με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης οι συγκεκριμένες επιδόσεις έκαναν άλμα στα 2.000 χιλιόμετρα και τα 12.600 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

Στο ίδιο πλαίσιο, για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων του 1970, με την ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονομώ (87.000 νοικοκυριά) η κατανάλωση ενέργειας από 50.000 KWh το χρόνο πέφτει στα 10 με 15.000 KWh συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας και δαπανών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments