Διεθνή

Σταμάτησαν οι διαρροές στον Nord Stream 2

Σταμάτησαν οι διαρροές στον Nord Stream 2

Πηγή Φωτογραφίας: dziennik/reuters

Το αέριο που διαφεύγει από το Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα περιορίστηκε στον αγωγό, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας. Παράλληλα, η διαρροή στον αγωγό Nord Stream 1 εξασθενεί σημαντικά

Η διακοπή της διαρροής φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα από τον αγωγό Nord Stream 2 αποτελεί, αναμφίβολα, μια θετική εξέλιξη για την ενεργειακά ταραγμένη Γηραιά Ήπειρο.

Συγκεκριμένα, είναι γεγονός ότι διακόπηκαν οι διαρροές στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

Το αέριο που διαφεύγει από το Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα περιορίστηκε στον αγωγό, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας. Παράλληλα, η διαρροή στον αγωγό Nord Stream 1 εξασθενεί σημαντικά.

Ο αγωγός φυσικού αερίουNord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, σταμάτησε να διαρρέει κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα: «Η πίεση του νερού έκλεισε τον αγωγό με τέτοιο τρόπο που το αέριο που βρίσκεται μέσα δεν μπορεί να βγει», δήλωσε ο Γερμανός εκπρόσωπος Ούλριχ Λίσσεκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη αέριο μέσα στον αγωγό».

Την Παρασκευή, οι διαρροές είχαν μειωθεί, σύμφωνα με τα ευρήματα των σουηδικών αρχών. Η διάμετρος της επιφανειακής φυσαλίδας που προκλήθηκε από τη διαρροή που εντοπίστηκε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας ήταν πλέον μόλις 20 μέτρα πλάτος, δηλαδή περίπου δέκα φορές μικρότερη από ό,τι στην αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός Nord Stream 2 ήταν γεμάτος με αέριο, αλλά δεν λειτουργούσε τη στιγμή των διαρροών, οι οποίες εντοπίστηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου

Η διαρροή στο Nord Stream 1 ήταν πιο μεγάλη και είχε επίσης αρχίσει να εξασθενεί, αργά την Παρασκευή.

Οι αρχές της Δανίας και της Σουηδίας απέστειλαν επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την Παρασκευή. Στην επιστολή εκτιμούσαν  ότι οι διαρροές θα έπρεπε να σταματήσουν μέχρι την Κυριακή, με την εξάντληση δεκάδων χιλιάδων τόνων φυσικού αερίου που περιέχονται στους αγωγούς.

«Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι εκρήξεις είναι αποτέλεσμα εσκεμμένης πράξης», πρόσθεταν η Σουηδία και η Δανία, χωρίς, ωστόσο, να υποδείξουν συγκεκριμένη χώρα ως υπεύθυνη.

Καθώς ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 συνεχίζει να διαρρέει και η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε δολιοφθορά ή ανάμειξη σε αυτές τις ανεξήγητες διαρροές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν την ασφάλεια της υποδομής.

Το  αυξημένο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέφερε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μετά από συνομιλία που είχε με την Πρωθυπουργό της Δανίας, ότι «η δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream αποτελεί απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τις κρίσιμες υποδομές μας. Οι ηγέτες θα ασχοληθούν με αυτό το θέμα στην επόμενη σύνοδο κορυφής στην Πράγα».

Το ζήτημα της υπαιτιότητας της σοβαρής αυτής βλάβης απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες.

Έτσι, σήμερα, η Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας υποστήριξε ότι πρόκειται για πράξη δολιοφθοράς και δήλωσε ότι η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία πρόκειται να συγκροτήσουν κοινή ευρωπαϊκή ομάδα, για τη διαλεύκανση των αιτίων των διαρροών αυτών.

Υπενθυμίζεται, εδώ, ότι, κατά το Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, οι ΗΠΑ και συμμαχικές τους χώρες είναι υπεύθυνες για τις εκρήξεις, που σημειώθηκαν στους αγωγούς. Ο Β. Πούτιν έχει κάνει λόγο για «σαμποτάζ», προσχεδιασμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments