Οδηγός

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Πως θα πάρετε επιδότηση έως 1000 ευρώ στα νοικοκυριά για αντικατάσταση

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Πως θα πάρετε επιδότηση έως 1000 ευρώ στα νοικοκυριά για αντικατάσταση

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Σε τελική φάση υλοποίησης μπαίνει το νέο πρόγραμμα για την επιδότηση αντικατάστασης θερμοσιφώνων με ηλιακούς.

Σε τελική φάση υλοποίησης μπαίνει το νέο πρόγραμμα για την επιδότηση αντικατάστασης θερμοσιφώνων με ηλιακούς. Ο υπουργός χθες Πέμπτη, έκανε γνωστό πως η χρηματοδότηση των ενισχύσεων για το πρόγραμμα των θερμοσιφώνων έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πακέτο «REPower EU». Σύμφωνα με τον ίδιο το ύψος του ανέρχεται στα 60 εκ. ευρώ και θα ενισχυθούν νοικοκυριά για την αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσιφώνων αλλά και παλιών ηλιακών θερμοσιφώνων με νέους πιο αποδοτικούς ηλιακούς.

Το νέο μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των νοικοκυριών για την αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς ηλιακών αναμένεται να επιδοτεί από 800 έως 1000 ευρώ.

Το πρόγραμμα επιδοτήσεων για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες που είχε εξαγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και χρηματοδοτείται από το repowerEU, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση θα δοθεί με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια αντίστοιχα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και οι δικαιούχοι θα κάνουν τις αιτήσεις τους μέσω της πλατφόρμας του gov.gr ηλεκτρονικά. Οι δικαιούχοι της δράσης αναμένεται να πληρωθούν το 50% της αξίας του ηλιακού θερμοσίφωνα εάν διαθέτουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ.

Εάν τελικά εφαρμοστεί το ίδιο μοντέλο, οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ενώ επιπλέον μοριοδότηση θα λαμβάνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και οι οικογένειες με μέλη ΑΜΕΑ.

Όσοι δεν επιλεγούν στους αρχικούς δικαιούχους, θα παραμείνουν επιλαχόντες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε επόμενη φάση, εφόσον αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος.

Ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες: Πώς μπορείτε να “γλιτώσετε” κατανάλωση

Όσοι δεν έχουν ηλιακό θερμοσίφωνα στο σπίτι τους μπορούν να κάνουν τα εξής για να εξοικονομήσουν ενέργεια:

  • Να αφήνουν αναμμένο τον θερμοσίφωνα για όσο χρειάζεται για ζεστό νερό.
  • Να ρυθμίσουν τον  θερμοστάτη στους 40-50 βαθμούς Κελσίου.
  • Να τον ανάβουν κατά τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.

Ο κ. Σκρέκας απάντησε χθες πως «έχουμε διασφαλίσει την ενεργειακή αυτάρκεια. Δεν θα χρειαστεί να πάμε σε υφεσιακά μέτρα. Αυτό που απαιτείται είναι να περιορίσουμε την σπατάλη ενέργειας. Και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Η κατανάλωση ρεύματος έχει περιοριστεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου κατά 13% και του φυσικού αερίου κατά 40% τους τρεις τελευταίους μήνες. Ο κόσμος συνειδητοποιεί την ανάγκη της εξοικονόμησης ενέργειας».

Τόνισε πάντως ότι «ίσως χρειαστεί να ζητήσουμε από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα αποζημιώνονται από ειδικό μηχανισμό». 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments