Διεθνή

Αγωγοί Nord Stream: Αντικείμενα νέας γεωπολιτικής διαπάλης

Αγωγοί Nord Stream: Αντικείμενα νέας γεωπολιτικής διαπάλης

Πηγή Φωτογραφίας: dziennik/energyconnects/kaohooninternational

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν παρουσιάζει πλέον διαρροές.

Σταματούν οι διαρροές από τους περίφημους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν παρουσιάζει πλέον διαρροές. Αυτοί οι εμβληματικοί αγωγοί της γηραιάς ηπείρου, με τις πρωτότυπες ονομασίες των οποίων οι Ευρωπαίοι δείχνουμε να έχουμε εξοικειωθεί, γίνονται, για μια ακόμη φορά, αντικείμενα έντονων γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων και ενεργειακών διαβουλεύσεων.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, δεν έχει πλέον διαρροές κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. «Η πίεση του νερού έχει κλείσει τον αγωγό με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε το αέριο που βρίσκεται μέσα να μην μπορεί να βγει. Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει ακόμη αέριο στον αγωγό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του  Nord Stream 2 Ούλριχ Λίσσεκ, αν και η ποσότητα δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια.

Οι υποδομές Nord Stream 1 και 2, που κατασκευάστηκαν για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπέστησαν ζημιές από υποβρύχιες εκρήξεις, ανοιχτά ενός νησιού της Δανίας στη Βαλτική Θάλασσα τη Δευτέρα, προκαλώντας εκτεταμένο βρασμό.

Οι δύο αγωγοί έχουν μετατραπεί σε αντικείμενα γεωπολιτικής μάχης των τελευταίων μηνών. Ελέγχονται από κοινοπραξία που εξαρτάται από τον ρωσικό γίγαντα Gazprom και δεν λειτουργούν λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.

Ορφανές εκρήξεις

Η διάμετρος της επιφανειακής φυσαλίδας που προκλήθηκε από τη διαρροή που εντοπίστηκε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας ήταν πλέον 20 μέτρα πλάτος, κάπου δέκα φορές μικρότερη σε σχέση με την αρχή. Η ακόμη πιο εκτεταμένη διαρροή στον Nod Stream 1 έχει επίσης αρχίσει να εξασθενεί από προχθές.

Οι αρχές της Δανίας και της Σουηδίας υποστηρίζουν ότι οι διαρροές θα πρέπει να σταματήσουν μέχρι την Κυριακή, με την εξάντληση δεκάδων χιλιάδων τόνων φυσικού αερίου που περιέχονται στους αγωγούς φυσικού αερίου.

«Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι εκρήξεις είναι αποτέλεσμα εσκεμμένης πράξης», υποστηρίζουν η Σουηδία και η Δανία, χωρίς να υποδείξουν κάποια χώρα ως υπεύθυνη.

Υποβρύχιες εκρήξεις που ισοδυναμούν με εκατοντάδες κιλά TNT βρίσκονται πίσω από διαρροές που ανακαλύφθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 σε διεθνή ύδατα ανοιχτά ενός δανικού νησιού.

Ωστόσο, η προέλευση των εκρήξεων παραμένει μυστηριώδης, με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον να αρνούνται κάθε ευθύνη.

Η Ρωσία, στην οποία είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, οποιαδήποτε εμπλοκή και κατηγορεί τη Δύση ως υπεύθυνη των διαρροών.

Η ενεργητική παρέμβαση Γερμανίας, Δανίας, Σουηδίας

Η Γερμανία, από την πλευρά της, θα σχηματίσει κοινή ερευνητική ομάδα με τη Δανία και τη Σουηδία για τη διερεύνηση διαρροών που επηρεάζουν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, όπως ανακοίνωσε σχετικά η Γερμανίδα Υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ. Κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του στη Δανία και τη Σουηδία, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Παρασκευή ότι η Γερμανία θα «υποστηρίξει την κοινή έρευνα» των δύο χωρών για τις υποβρύχιες εκρήξεις που λένε ότι είναι η πηγή αυτών των διαρροών.

Η Φέζερ δήλωσε στην εφημερίδα Bild am Sonntag ότι συμφώνησε με τους ομολόγους της της Δανίας και της Σουηδίας πως η έρευνα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί «από μια κοινή ομάδα στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ», με τη συμμετοχή μελών από τρίτες χώρες. «Όλες οι ενδείξεις οδηγούν προς μια πράξη δολιοφθοράς εναντίον των αγωγών Nord Stream», υπογράμμισε η Γερμανίδα Υπουργός.

Προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας της ΕΕ

Η προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας στην ΕΕ μετά το σαμποτάζ των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα θα συζητηθεί την εβδομάδα που έρχεται στην άτυπη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream συνιστά απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τις κρίσιμες υποδομές μας. Οι ηγέτες θα αντιμετωπίσουν το θέμα στην προσεχή σύνοδο κορυφής στην Πράγα».

Η Μέτε Φρεντέρικσεν συνάντησε επίσης τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στις Βρυξέλλες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε προχθές ότι οι σύμμαχοι θα υπερασπιστούν τη στρατηγική τους υποδομή και θα συμμετάσχουν στη συνεχιζόμενη έρευνα για να «προσδιορίσουν ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις».

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται την Πέμπτη στην Πράγα με τους ομολόγους τους από 17 χώρες της «μεγάλης Ευρώπης» για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και να δρομολογήσουν το σχέδιο μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Μετά τη συνάντηση αυτή, θα ακολουθήσει την Παρασκευή μια άτυπη σύνοδος κορυφής των 27. Μια πραγματικά κρίσιμη σύνοδος κορυφής για την ενεργειακή πορεία της Ευρώπης εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα και τη γεωπολιτική ορατότητα της Ένωσης σε έναν κόσμο, που ξαναγίνεται περίπλοκος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments