Ελλάδα

Κορωνοϊός: Καμπανάκι από τους ειδικούς για νέο κύμα στην Ευρώπη

Κορωνοϊός: Καμπανάκι από τους ειδικούς για νέο κύμα στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Οι υποπαραλλαγές B4/5 της Όμικρον που κυριάρχησαν το καλοκαίρι εξακολουθούν να ευθύνονται για την πλειονότητα των κρουσμάτων

Ένα νέο κύμα της covid-19 διαφαίνεται στην Ευρώπη καθώς ο καιρός ψυχραίνει, με τους ειδικούς δημόσιας υγείας να προειδοποιούν ότι η κόπωση από τα εμβόλια και η σύγχυση σχετικά με τους διάφορους τύπους των προσφερόμενων εμβολίων ενδέχεται να περιορίσει τον αριθμό των ατόμων που θα λάβουν ενισχυτική δόση.

Οι υποπαραλλαγές B4/5 της Όμικρον που κυριάρχησαν το καλοκαίρι εξακολουθούν να ευθύνονται για την πλειονότητα των κρουσμάτων, αλλά κερδίζουν έδαφος νεότερες υποπαραλλαγές της Όμικρον. Εκατοντάδες νέα στελέχη της Όμικρον εντοπίζονται από τους επιστήμονες, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αυτή την εβδομάδα. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ αργά χθες Τετάρτη έδειξαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην ΕΕ έφτασε το 1,5 εκατομμύριο την προηγούμενη εβδομάδα, αύξηση 8% σε σχέση με την εβδομάδα 19 με 25 Σεπτεμβρίου, παρά τη δραματική μείωση των τεστ.

Παγκοσμίως ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να μειώνεται. Ο αριθμός των νοσηλειών σε πολλές από τις 27 χώρες της ΕΕ καθώς και στη Βρετανία έχει επίσης αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ποιοι θα κάνουν τα νέα εμβόλια

Το ζήτημα που αποσαφηνίστηκε στην συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, είναι ότι τα νέα εμβόλια είναι ενισχυτικά (booster) και η χορήγηση τους θα γίνει με γνώμονα την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες από τις μελέτες που ολοκλήρωσαν οι φαρμακευτικές εταιρίες για τα επικαιροποιημένα εμβόλια αφορούν μόνο σε εμβολιασμένο πληθυσμό, με τις δυο βασικές δόσεις εμβολίου mRNA ή με το μονοδοσικό εμβόλιο.

Έτσι ανοίγει η πρόσβαση στα επικαιροποιημένα εμβόλια σε όσους έχουν λάβει το βασικό σχήμα εμβολίων κατά της λοίμωξης covid-19.

Στην ίδια σύσταση καταλήγουν και οι επιστήμονες του ECDC και του ΕΜΑ. Η ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε προχθες το απόγευμα αναφέρει πως τα επικαιροποιημένα εμβόλια που εγκρίθηκαν πρόσφατα, εγκρίνονται για χρήση ως αναμνηστικές δόσεις μόνο σε άτομα που ολοκλήρωσαν τουλάχιστον μια αρχική σειρά (αρχικός εμβολιασμός), ανεξάρτητα από το ποια εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν τότε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments