Διεθνή

Die Zeit: Ο Ερντογάν απειλεί ξανά την Ελλάδα με πόλεμο

Die Zeit: Ο Ερντογάν απειλεί ξανά την Ελλάδα με πόλεμο

Πηγή Φωτογραφίας: bolgegundem/ΓτΠ

Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τις προειδοποιήσεις προς τον εταίρο του ΝΑΤΟ στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τις προειδοποιήσεις προς τον εταίρο του ΝΑΤΟ στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής. Η χώρα του θα μπορούσε «να έρθει στη μέση της νύχτας», είπε ο Ερντογάν στην Πράγα.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ Τουρκία και Ελλάδα συνεχίζει να κλιμακώνεται. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ξανά τη γειτονική χώρα με πόλεμο. Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τις απειλές του προς τους γείτονες κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στην Τσεχία. «Όποια χώρα και αν μας ενοχλεί, όποια χώρα και αν μας επιτεθεί, η αντίδρασή μας θα είναι πάντα να πούμε: αναμφίβολα θα μπορούσαμε να έρθουμε μέσα στη νύχτα», είπε ο 68χρονος στην Πράγα. Εκεί ο Ερντογάν συμμετείχε σε μια πρώτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Στο νέο φόρουμ, τα 27 κράτη της ΕΕ θέλουν να δικτυωθούν με 17 άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Ερντογάν εξέδωσε παρόμοια προειδοποίηση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τότε αναφερόταν στη δήθεν ευθυγράμμιση ελληνικού συστήματος αεράμυνας με τουρκικά μαχητικά. Κατηγόρησε επίσης την ελληνική κυβέρνηση για στρατιωτικοποίηση νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο. Η Ελλάδα αρνήθηκε τους τουρκικούς ισχυρισμούς, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα.

Στο παρελθόν, ο Τούρκος πρόεδρος είχε χρησιμοποιήσει συχνά τη φράση «θα μπορούσε κανείς να έρθει ξαφνικά τη νύχτα» σε σχέση με στρατιωτικές επιχειρήσεις – για παράδειγμα στη Συρία ή το Ιράκ.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ είναι εδώ και καιρό τεταμένες. Πιο πρόσφατα, η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι βομβάρδισε ένα φορτηγό πλοίο.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, κοντά στο τουρκικό νησί Bozcaada, σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πλοίων παράκτιας άμυνας και φορτηγού πλοίου υπό σημαία Κομορών. Σύμφωνα με την τουρκική ακτοφυλακή, δύο ελληνικά πλοία φέρεται να  πυροβόλησαν το φορτηγό πλοίο Anatolian  . Η ελληνική πλευρά παρουσίασε διαφορετικά το περιστατικό.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει οπλίσει αρκετά νησιά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο για να τα προστατεύσει από πιθανές επιθέσεις. Και  η Τουρκία κατηγόρησε την  Ελλάδα στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι στόχευσε τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σε αποστολή του ΝΑΤΟ με σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments