Διεθνή

Η πρωτοβουλία Global Gateway

Η πρωτοβουλία Global Gateway

Πηγή Φωτογραφίας: twitter Ursula von der Leyen

Στην ανάγκη συγκρότησης ενός ενιαίου μετώπου ενάντια στα αυταρχικά καθεστώτα αναφέρονται η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και η Πρωθυπουργός της Εσθονίας

Στην ανάγκη συγκρότησης ενός ενιαίου μετώπου ενάντια στα αυταρχικά καθεστώτα αναφέρονται η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και η Πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας.

Ειδικότερα, υποστηρίζεται ότι η παγκόσμια οικονομία έχει γίνει πιο εύθραυστη λόγω της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, της πανδημίας Covid και των επιθέσεων σε υποδομές ζωτικής σημασίας. Για την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών, πρέπει να απαλλαγούμε από αναχρονιστικές εξαρτήσεις μας και, στη θέση τους, να οικοδομήσουμε επωφελείς συνεργασίες με αξιόπιστους εταίρους που θα συμμερίζονται τις δημοκρατικές μας αξίες.

Αυτή είναι η δέσμευση της στρατηγικής «Global Gateway», του πακέτου μέτρων ύψους 300 δισεκατομμυρίων, ευρώ που έχει θέσει σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση της διεθνούς παγκόσμιας τάξης τόσο από τη σκοπιά του κράτους δικαίου όσο και από την άποψη των οικονομικών σχέσεων.

Η εν λόγω στρατηγική, που ξεκίνησε πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ενσωματώνει μια προσέγγιση που υποστήριζε και  συνεχίζει να υποστηρίζει η Εσθονία, την αρχή της «αξιόπιστης συνδεσιμότητας». Μια προσέγγιση που έγινε ακόμη πιο επείγουσα μετά την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία.

Σήμερα, αντικαθιστούμε τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα με νέες βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού που επιτρέπουν την οικολογική μετάβαση και αποφεύγουν τις επιβλαβείς εξαρτήσεις. Προωθούμε μια ανοιχτή και ασφαλή ψηφιακή κοινωνία που σέβεται τα δημοκρατικά μας πρότυπα. Και θα συνεχίσουμε να δεσμεύουμε τους εταίρους μας στην οικοδόμηση ενός ελεύθερου, ευημερούντος και βιώσιμου μέλλοντος.

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής, καθώς και άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, έχουν αντιληφθεί, εδώ και χρόνια, ότι η Ρωσία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος. Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία άρχισαν να αποσυνδέονται από τη ρωσική ενέργεια πολύ πριν από την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τερματικούς σταθμούς LNG και ενεργειακές διασυνδέσεις. Σήμερα, με το RePowerEU, όλη η Ευρώπη ακολουθεί το παράδειγμά τους, για να τερματίσουμε οριστικά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η τρέχουσα κρίση αποκάλυψε την εσωτερική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενεργήσαμε με ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Οι κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας διαταράσσουν την πολεμική της οικονομία. Η Ουκρανία προχωρά στο πεδίο της μάχης. Η διατλαντική συμμαχία μας για την ασφάλεια είναι ισχυρότερη από ποτέ. Αλλά ο πόλεμος απέχει πολύ από το να τελειώσει. Για να εγγυηθεί τη νίκη για την Ουκρανία, η ΕΕ και οι σύμμαχοί της πρέπει να έχουν τη δύναμη να κατευθύνουν με βιώσιμο τρόπο τη γεωπολιτική και οικονομική τάξη προς τη συνεργασία, την ανοικτότητα και την ελευθερία.

Καθώς οι αυτοκρατορίες επιδιώκουν να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής, να εμβαθύνουν αντί να μειώσουν τις ανθυγιεινές εξαρτήσεις, οικοδομούμε συνεργασίες βασισμένες σε κοινές αξίες.

Και η στρατηγική μας ήδη αποδίδει καρπούς: νέοι οικονομικοί διάδρομοι και ενεργειακές υποδομές συνδέουν τα Δυτικά Βαλκάνια με την ΕΕ. Μέσα από επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράσινο υδρογόνο και εφοδιαστικές αλυσίδες πρώτης ύλης, οικοδομούμε σχέσεις με χώρες, όπως είναι η Ναμίμπια και η Χιλή, υποστηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξή τους και την ενεργειακή μας ασφάλεια. Με τη χρηματοδότηση ψηφιακών υποδομών, όπως το νέο υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, η ΕΕ διευκολύνει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε όλο τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία. Η «Global Gateway» επενδύει επίσης στην παγκόσμια υγεία, μέσω της χρηματοδότησης εργοστασίων παραγωγής εμβολίων mRNA στη Ρουάντα και τη Σενεγάλη – και σύντομα στη Λατινική Αμερική.

Πρέπει να παρουσιάσουμε ένα ενιαίο μέτωπο μπροστά στις αυξανόμενες επεκτατικές διεκδικήσεις αυταρχικών καθεστώτων. Οι δημοκρατίες μας πρέπει να συνεργαστούν, προκειμένου να υπερασπιστούν την ελευθερία, την ειρήνη και το κοινό μας όραμα για μια ανοιχτή και δίκαιη διεθνή τάξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments