Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη Χριστοδουλίδη: Επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις

Συνάντηση Μητσοτάκη Χριστοδουλίδη: Επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον υποψήφιο για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον υποψήφιο για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι νεότερες εξελίξεις στο Κυπριακό κι έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο συντονισμός ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία, σε όλα τα ζητήματα, αποτελεί σταθερό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

DW: Όσο ο Ερντογάν απειλεί (μόνο), η Δύση τον αφήνει

Κατά την προσέγγιση της Deutsche Welle, ο Τούρκος Πρόεδρος είναι εδαφικά ακίνδυνος, στο βαθμό όμως που μένει στην φιλοπόλεμη ρητορική.

Οι ρητορικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας αποτελούν πια ρουτίνα για τον τούρκο πρόεδρο. Η επιθετικότητα της Άγκυρας έχει φτάσει σε νέο επίπεδο, ποσοτικά και ποιοτικά. Στην πρόσφατη πανευρωπαϊκή διάσκεψη της Πράγας έφτασε και στην κορυφή της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Με τη δήλωσή του ότι “δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα”, ο τούρκος πρόεδρος απέδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται για μια ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες θα αισθάνθηκε αρκετά απομονωμένος. Κανένας δεν στήριζε την αντιδιπλωματική στρατηγική του. Το αντίθετο συνέβη: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, κάλεσε τον Ερντογάν να επανέλθει στον διάλογο με τον Μητσοτάκη.  Δήλωσε επίσης ότι για το Παρίσι, η πρόσφατη τουρκο-λιβυκή συμφωνία δεν είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Το Βερολίνο ανησυχεί επίσης ότι η θαλάσσια ζώνη που διεκδικεί η Άγκυρα νοτίως της Κρήτης θα μπορούσε να αποτελέσει το επόμενο πεδίο ανάφλεξης. “Αποτελεί αρχή του διεθνούς δικαίου ότι δύο κράτη δεν μπορούν να συνάπτουν συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απευθυνόμενος στην Άγκυρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments