Διεθνή

ΗΠΑ: Η Σαουδική Αραβία “εκβίασε” τα μέλη του ΟΠΕΚ+ για τη μείωσης της παραγωγής πετρελαίου

ΗΠΑ: Η Σαουδική Αραβία “εκβίασε” τα μέλη του ΟΠΕΚ+ για τη μείωσης της παραγωγής πετρελαίου

Πηγή Φωτογραφίας: worldoil

«Περισσότερα από ένα» μέλη του ΟΠΕΚ διαφώνησαν με τη μείωση της παραγωγής και ένιωσαν εξαναγκασμένοι στην ψηφοφορία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι

Η Σαουδική Αραβία ώθησε άλλες χώρες του ΟΠΕΚ+ σε μείωση της παραγωγής την περασμένη εβδομάδα, ισχυρίστηκε ο Λευκός Οίκος την Πέμπτη, δίνοντας συνέχεια σε έναν κλιμακούμενο φραστικό “πολέμο” μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων.

«Περισσότερα από ένα» μέλη του ΟΠΕΚ διαφώνησαν με την “προτροπή” της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή και ένιωσαν εξαναγκασμένοι στην ψηφοφορία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι. Είπε ότι δεν πρόκειται να κατονομάσει τα μέλη για να τα αφήσει να μιλήσουν από μόνα τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν στη Σαουδική Αραβία μια ανάλυση που δείχνει ότι δεν υπήρχε βάση αγοράς για μείωση της παραγωγής πετρελαίου πριν από την απόφαση του ΟΠΕΚ+, δήλωσε ο Κίρμπι νωρίτερα, ενάντια στους ισχυρισμούς του Ριάντ ότι η μείωση της παραγωγής ήταν «καθαρά οικονομική».

Ο 13μελής Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, μείωσαν τον στόχο παραγωγής τους κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, παρόλο που τα παγκόσμια αποθέματα θεωρούνται περιορισμένα. Από αυτές τις περικοπές, οι ειδικοί αναμένουν μια πραγματική μείωση της παραγωγής περίπου στο μισό αυτού του επιπέδου.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ εγκρίθηκε με συναίνεση, έλαβε υπόψη το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης και στόχευε στον περιορισμό της αστάθειας της αγοράς, ανέφερε σε δήλωση την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να προσπαθήσει να περιορίσει ή να εκτρέψει, αλλά τα γεγονότα είναι απλά», είπε ο Κίρμπι σε δήλωση, λέγοντας ότι η μείωση της παραγωγής θα «αυξήσει τα ρωσικά έσοδα και θα αμβλύνει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων» κατά της Μόσχας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Ο Κίρμπι είπε ότι η ανάλυση των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε επίσης ότι η περικοπή θα μπορούσε να περιμένει μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ του Νοεμβρίου που θα καθορίσει εάν το Δημοκρατικό κόμμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα διατηρήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Η μείωση της παραγωγής είναι το τελευταίο σημάδι επιδείνωσης των σχέσεων ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας από τότε που ανέλαβε ο Μπάιντεν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments