Nέα της αγοράς

Long covid: Οι περισσότεροι ασθενείς που κόλλησαν κορωνοϊό ταλαιπωρούνται έως και 18 μήνες

Long covid: Οι περισσότεροι ασθενείς που κόλλησαν κορωνοϊό ταλαιπωρούνται έως και 18 μήνες

Πηγή Φωτογραφίας: CNBC- Reuters

Τι δείχνει νέα έρευνα που διεξήχθη στη Σκωτία

Οι περισσότεροι ασθενείς με covid-19 που παρουσιάζουν συμπτώματα 12 μήνες μετά τη νόσηση από κορωνοϊό, είναι πιθανό να εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από long covid ακόμα και 18 μήνες αφότου προσβλήθηκαν από τον SarsCov2.

Αυτό προκύπτει από νέα μεγάλη μελέτη σε 33.281 άτομα στη Σκωτία που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό.

Η έρευνα

Μεταξύ ενός υποσυνόλου 197 ατόμων που νόσησαν από κορωνοϊό, οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνες στους 12 και 18 μήνες μετά τη νόσηση, οι περισσότεροι ανέφεραν παρατεταμένα συμπτώματα και στις δύο χρονικές στιγμές, ανέφεραν οι ερευνητές στο Nature Communications.

Τα ποσοστά μη ανάρρωσης στους 12 μήνες ήταν 11% με 51% μερική ανάρρωση και 39% πλήρη ανάρρωση. Τα ποσοστά στους 18 μήνες ήταν 11% χωρίς ανάρρωση, 51% μερική και 38% πλήρης ανάρρωση.

Οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις δεν συσχετίστηκαν με μακρά covid. Όμως, μεταξύ των 31.486 ατόμων με συμπτωματικές λοιμώξεις, σχεδόν οι μισοί ανέφεραν ελλιπή ανάκαμψη στους έξι έως 18 μήνες.

Συνολικά 3.744 συμμετέχοντες με συμπτωματικές λοιμώξεις συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια δύο φορές στη διάρκεια ενός έτους. Στους έξι μήνες, το 8% δεν ανέφερε καμία ανάκαμψη, το 47% ανέφερε μερική ανάκαμψη και το 45% ανέφερε πλήρη ανάκαμψη. Τα ποσοστά αυτά δεν είχαν αλλάξει σχεδόν καθόλου στους 12 μήνες, με το 8% να μην αναφέρει καμία ανάκαμψη, το 46% μερική ανάκαμψη και το 46% πλήρη ανάκαμψη.

Ένας στους 20 ασθενείς με συμπτωματική λοίμωξη δεν ανέφερε καμία βελτίωση όταν συμπλήρωσε το πιο πρόσφατο ερωτηματολόγιο.

Τα συμπτώματα

«Η μελέτη μας είναι σημαντική επειδή βοηθά στην κατανόηση της long covid στον γενικό πληθυσμό, όχι μόνο σε εκείνους τους ανθρώπους που χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο με covid-19», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας.

Θεωρείται πιθανότερο να εκδηλώσουν συμπτώματα long covid ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο καθώς και ηλικιωμένοι, γυναίκες, άτομα που προέρχονται από ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες καθώς και ασθενείς που έχουν άλλα προβλήματα υγείας. Τα πιο συνηθισμένα παρατεταμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια, πόνο στο στήθος, αίσθημα παλμών, σύγχυση και «εγκεφαλική ομίχλη».

Ο εμβολιασμός πριν από τη μόλυνση φάνηκε να προστατεύει από ορισμένα μακροχρόνια συμπτώματα, διαπίστωσαν επίσης οι ερευνητές, οι οποίοι εξέτασαν επίσης σχεδόν 63.000 άτομα με αρνητικά τεστ covid, για να διακρίνουν ποια προβλήματα υγείας οφείλονται στη covid-19 και ποια θα αναμένονταν έτσι κι αλλιώς στον γενικό πληθυσμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments