Διεθνή

Το ΝΑΤΟ αποστέλλει συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ αποστέλλει συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: economictimes/defence24/NATO

Μιλώντας σε μια διάσκεψη για την ασφάλεια στο Βερολίνο, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι τα συστήματα αεράμυνας θα βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι ενδεχομένων επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων με ιρανικά αεροσκάφη, που έχουν προκαλέσει πολλούς θανάτους και πολυάριθμες καταστροφές

Το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να ενισχύσει την αεράμυνα της Ουκρανίας, υλοποιώντας σχετική δέσμευσή του, γεγονός που απασχολεί ιδιαίτερα δημοσιογράφους και διεθνείς αναλυτές.

Συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες, το ΝΑΤΟ θα στείλει συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε  ο επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η δήλωση αυτή έρχεται τη στιγμή που, για περισσότερο από μια εβδομάδα, η Ουκρανία αντιμετωπίζει ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που έχουν καταστρέψει σχεδόν το ένα τρίτο των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Μιλώντας σε μια διάσκεψη για την ασφάλεια στο Βερολίνο, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι τα συστήματα αεράμυνας θα βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι ενδεχομένων επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων με ιρανικά αεροσκάφη, που έχουν προκαλέσει πολλούς θανάτους και πολυάριθμες καταστροφές από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε ένα νέο κύμα επιθέσεων σε όλη την Ουκρανία, στις 10 Οκτωβρίου.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ συμπλήρωσε ότι η απάντηση στις επιθέσεις είναι το να αυξήσουν οι σύμμαχοι τις αποστολές συστημάτων αεράμυνας: «Το πιο σημαντικό πράγμα, που μπορούμε να κάνουμε, είναι να εκπληρώσουμε όσα έχουν υποσχεθεί οι σύμμαχοί μας, δηλαδή να επιταχύνουμε την παράδοση περισσότερων συστημάτων αεράμυνας».

Το ΝΑΤΟ, μες στις επόμενες ημέρες, θα στείλει συστήματα για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης απειλής που αποτελούν τα drones, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β, Ζελένσκι, είχε δηλώσει ότι οι επιθέσεις της 18ης Οκτωβρίου έπληξαν το Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας. Οι επιθέσεις έπληξαν κατοικημένες περιοχές και ενεργειακές υποδομές. Σε σχετική ανάρτησή του, ανέφερε ότι οι επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας προκάλεσαν μαζικά μπλακ άουτ σε όλη την Ουκρανία και ότι «δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις» με τον Ρώσο Πρόεδρο Β. Πούτιν.

  Πραγματοποίηση πρόσφατης νατοϊκής δέσμευσης

Είναι αναγκαίο να επισημανθεί ότι η απόφαση αυτή του ΝΑΤΟ δεν ελήφθη σήμερα, καίτοι η σχετική καθυστέρησή της γεννά ερωτηματικά.

Πριν από πέντε ημέρες, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν νέα συστήματα αεράμυνας και άλλη στρατιωτική βοήθεια για να προστατεύσουν το Κίεβο από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που σφυροκοπούν τη χώρα.

            Η Ρωσία είχε εξαπολύσει ένα νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών, χτυπώντας αρκετές ουκρανικές περιοχές, βομβαρδίζοντας πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου. Η Μόσχα είχε υποστηρίξει ότι αυτές οι επιθέσεις είναι αντίποινα για την έκρηξη στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.

Οι δεσμεύσεις των συμμάχων περιλαμβάνουν την ανακοίνωση της Γαλλίας ότι θα στείλει ραντάρ και συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, ενώ ακόμη και ο Καναδάς είχε δηλώσει επίσης ότι θα παράσχει πυροβολικό, χειμερινό ρουχισμό και άλλες προμήθειες σε Ουκρανούς στρατιώτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments