Διεθνή

Ρωσία: Στη μαύρη αγορά καταλήγουν τα όπλα της Δύσης προς την Ουκρανία

Ρωσία: Στη μαύρη αγορά καταλήγουν τα όπλα της Δύσης προς την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: aljazeeira

"Ένα σημαντικό μέρος αυτών των όπλων έχει ήδη εισέλθει ή θα εισέλθει σύντομα στη μαύρη αγορά", είπε η Ζαχάροβα σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, χωρίς περισσότερα στοιχεία για το πού βασίζει τους ισχυρισμούς της

 Η Ρωσία δήλωσε την Πέμπτη ότι οι προμήθειες προηγμένων όπλων της Δύσης στην Ουκρανία βρίσκουν το δρόμο τους στη μαύρη αγορά και στη συνέχεια στα χέρια εξτρεμιστικών και εγκληματικών ομάδων στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Αφρική και την Ασία.

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο με την Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τη μεγαλύτερη χερσαία εισβολή στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι δυτικές δυνάμεις έστειλαν στην Ουκρανία μια σειρά από όπλα σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τις δυνάμεις που πολεμούν τα ρωσικά στρατεύματα.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν στείλει συνολικά τουλάχιστον 700 συστήματα πυροβολικού, 80.000 πυραυλικά συστήματα, 800.000 βλήματα πυροβολικού και 90 εκατομμύρια βλήματα πυρομαχικών.

“Ένα σημαντικό μέρος αυτών των όπλων έχει ήδη εισέλθει ή θα εισέλθει σύντομα στη μαύρη αγορά”, είπε η Ζαχάροβα σε δημοσιογράφους στη Μόσχα. «Τώρα η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει αυτό».

Δεν είπε σε ποια στοιχεία βασίστηκε ο ισχυρισμός της.

«Τα στρατιωτικά φορτία του ΝΑΤΟ καταλήγουν στα χέρια τρομοκρατών, εξτρεμιστών και εγκληματικών ομάδων στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι τα όπλα που προορίζονται για την Ουκρανία θα μπορούσαν να βρουν τον δρόμο τους στα χέρια εγκληματιών, χωρίς ωστόσο να παρέχει λεπτομέρειες για το πού μπορεί να καταλήγουν τα όπλα.

Ωστόσο τις απόψεις της Ζαχάροβα συμμερίζονται και ορισμένοι αξιωματούχοι ασφαλείας.

Ο επικεφαλής της Interpol, Jürgen Stock, δήλωσε τον Ιούνιο ότι ορισμένα από τα προηγμένα όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία θα κατέληγαν στα χέρια ομάδων οργανωμένου εγκλήματος.

Η Europol δήλωσε τον Ιούλιο ότι συνεργάζεται στενά με την Ουκρανία για να μετριάσει την απειλή του λαθρεμπορίου όπλων. «Μια πιθανή απειλή που παρατηρήθηκε σε εμπόλεμες ζώνες στο παρελθόν είναι ότι τα πυροβόλα όπλα μπορεί να πέσουν σε λάθος χέρια», ανέφερε τότε.

«Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Europol έχει προειδοποιήσει ότι η διάδοση πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών που διακινούνται στην ΕΕ μέσω καθιερωμένων οδών λαθρεμπορίου ή διαδικτυακών πλατφορμών. Αυτή η απειλή μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν η σύγκρουση έχει τελείωσε».

Η Ζαχάροβα είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα μέρος στη σύγκρουση στην Ουκρανία, επειδή το μπλοκ είχε προμηθεύσει μια σειρά από προηγμένα όπλα στο Κίεβο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments