Οικονομία

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Παράταση για την προθεσμία ολοκλήρωσης έργου

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Παράταση για την προθεσμία ολοκλήρωσης έργου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η έγκριση της 3ης τροποποίησης της προκήρυξης του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η έγκριση της 3ης τροποποίησης της προκήρυξης του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», με σκοπό την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης των έργων. Στην τροποποίηση προβλέπεται ότι, για αιτήσεις σε υπαγωγή όπου η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου λήγει εντός του διαστήματος από 31/10/2022 έως και 27/02/2023, αυτή παρατείνεται αυτοδίκαια ως και τις 28/2/2023. Αναλυτικά οι αλλαγές θα αποτυπώνονται στην υπό έκδοση τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του προγράμματος.

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για την αναβάθμιση παλαιών κτηρίων

Οι δύο ενότητες του ενιαίου προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους αφορά 20.000 νέους ηλικίας 18 – 39 ετών θα ξεκινήσει αυτό τον Δεκέμβριο και θα έχει στόχο της αύξηση της ιδιοκατοίκησης, όπως και την ανακαίνιση παλαιότερων σπιτιών με συνολικό προϋπολογισμό τα 350 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, τα 200 εκατ. ευρώ έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα 50 εκατ. ευρώ από την ΔΥΠΑ και εξυπηρετούν στον χαμηλότοκο δανεισμό, ακόμα 50 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2023 και τέλος επιπλέον 50 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι αντίστοιχα οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ (εξοικονόμηση) και 20.000 ευρώ (ανακαίνιση). Το σπίτι θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο ή ο νέος να έχει την επικαρπία και να κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ΄ή χαμηλότερη.

Όπως διευκρινίζεται στο «Εξοικονομώ» κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 25.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις βελτίωσης στο ακίνητό του, με τα ποσοστά επιδότησης να κυμαίνονται από 50% έως και 90%

Στο «Ανακαινίζω» κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 10.000 ευρώ για παρεμβάσεις ανακαίνισης με ποσοστό επιδότησης 30% για όλους.

Το πρόγραμμα για την ανακαίνιση του ακινήτου επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών οι οποίες είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών και το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40%.

Πιο αναλυτικά, αφορά κατοικίες μέχρι 100 τ.μ.στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments