Διεθνή

Βρετανία: Ο Τζόνσον “άνοιξε” την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ στον Ρίσι Σούνακ

Βρετανία: Ο Τζόνσον “άνοιξε” την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ στον Ρίσι Σούνακ

Πηγή Φωτογραφίας: GUARDIAN

Το όνομα του νέου ηγέτη των Τόρις και νέου πρωθυπουργού, του τρίτου για τη χώρα μέσα στο διάστημα επτά εβδομάδων, εκτός απροόπτου θα ανακοινωθεί στις 16:00, σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθήσει ψηφοφορία που αρχίζει στις 17:30 ώρα Ελλάδας

Η αιφνίδια παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον αργά το βράδυ της Κυριακής, άφησε σχεδόν ορθάνοιχτο τον δρόμο για τον Ρίσι Σούνακ στην Ντάουνινγκ Στρίτ  για να αναλάβει την ηγεσία των Συντηρητικών και της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι υποψηφιότητες «κλείνουν» σήμερα Δευτέρα 24/10 στις 16:00 ώρα Ελλάδας. “Εμπόδιο” μόνο η υποψηφιότητα της Μόρνταντ, αν και τα νούμερα της υποψηφιότητάς της δεν βγαίνουν.

Το όνομα του νέου ηγέτη των Τόρις και νέου πρωθυπουργού, του τρίτου για τη χώρα μέσα στο διάστημα επτά εβδομάδων, εκτός απροόπτου θα ανακοινωθεί εκείνη την ώρα, σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθήσει ψηφοφορία που αρχίζει στις 17:30 ώρα Ελλάδας.

Ο Ρίσι Σούνακ σύμφωνα με το BBC έχει τη στήριξη τουλάχιστον 147 βουλευτών, την ώρα που η Μόρνταντ, φέρεται να συγκεντρώνει μόνο διψήφιο αριθμό υποστηρικτών, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να την πτοεί. Η αντίδρασή της στις τελευταίες εξελίξεις ήταν να κάνει retweet δικό της άρθρο στο οποίο ανέφερε ότι «μόνο μια ενωμένη, πειθαρχημένη και έντιμη κυβέρνηση θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στις επόμενες γενικές εκλογές» κάτι που, όπως σημείωνε, μπορεί να επιτύχει.

Διαψεύδοντας τις πληροφορίες που τον ήθελαν να συγκεντρώνει μόλις 60 από τις απαιτούμενες 100 υπογραφές, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες ότι εξασφάλισε 102 υποστηρικτές αλλά υποχωρεί διότι «αυτό είναι το σωστό» αναγνωρίζοντας τον βαθύ διχασμό στο εσωτερικό του κόμματος.

«Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλώς δεν είναι η σωστή στιγμή», είπε. «Πιστεύω ότι βρίσκομαι σε θέση να εξασφαλίσω μία νίκη των Συντηρητικών το 2024 και απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ξεπέρασα το εμπόδιο με 102 δηλώσεις υποστήριξης…και θα μπορούσα να υποβάλω αύριο την υποψηφιότητά μου. Είχα μεγάλες πιθανότητες να νικήσω στην εκλογή με τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. Αλλά κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών έφθασα δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν θα ήταν το σωστό. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο Κοινοβούλιο» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής.

Είχε προηγηθεί σύμφωνα με τα ΜΜΕ συνάντησή του με τον Σούνακ τον οποίο φέρεται να απέτυχε να πείσει για κοινή τους υποψηφιότητα.

Μετά την αναστροφή Τζόνσον ο Σουνακ έπλεξε το εγκώμιο του Τζόνσον: «Οδήγησε τη χώρα μας μέσα από μερικές από τις πιο σκληρές προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, και στη συνέχεια αντιμετώπισε τον Πούτιν και τον βάρβαρο πόλεμο του στην Ουκρανία. Θα του είμαστε πάντα ευγνώμονες για αυτό. Αν και αποφάσισε να μην είναι ξανά υποψήφιος πρωθυπουργός, ελπίζω πραγματικά να συνεχίσει να συνεισφέρει στη δημόσια ζωή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», ανέφερε σε ανάρτησή του.

Τα βρετανικά ΜΜΕ δεν φαίνεται πάντως να αναμένουν άλλες εκπλήξεις και ετοιμάζονται για την έλευση Σούνακ.

Οι Times αναφέρουν ότι ο δρόμος για την πρωθυπουργία της Βρετανίας απλώνεται ανοιχτός μπροστά στον Ρισι Σουνάκ και θα μπορούσε να ονομαστεί ως διάδοχος της Τρας τη Δευτέρα.

Η εφημερίδα i Newspaper αναφέρει ότι ο Σουνάκ είναι το φαβορί για το Νο 10 αφότου «μεγάλα ονόματα των Τόρις εγκατέλειψαν τον Μπόρις Τζόνσον». Πρόσθεσε δε ότι το στρατόπεδο της Μορνταντ πιστεύουν ότι μπορεί να συγκεντρώσει στο πρόσωπό της τους υποστηρικτές του Τζόνσον για να παραμείνει στην κούρσα.

Ο Guardian απέδωσε τις εξελίξεις στο ότι ο Τζόνσον δυσκολεύτηκε να λάβει την υποστήριξη αρκετών Συντηρητικών βουλευτών καθώς «αρκετά ανώτερα στελέχη του κόμματος προειδοποίησαν ότι μια επιστροφή του Τζόνσον θα οδηγούσε σε χάος και πρόωρες εκλογές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments