Διεθνή

Ισράηλ: «Πράσινο φως» από το Ανώτατο Δικαστήριο για τη συμφωνία με τον Λίβανο

Ισράηλ: «Πράσινο φως» από το Ανώτατο Δικαστήριο για τη συμφωνία με τον Λίβανο

Πηγή Φωτογραφίας: ap/jpost

Η απόφαση του δικαστηρίου άρει ένα από τα τελευταία εμπόδια στο Ισραήλ που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη συμφωνία

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με τον Λίβανο την Πέμπτη, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Δικαιοσύνης απέρριψε τις προσφυγές που θα καθυστερούσαν τη συμφωνία-ορόσημο με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Τέσσερις ομάδες, μεταξύ των οποίων και ένας βουλευτή της ισραηλινής αντιπολίτευσης, είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να αναγκάσει την κυβέρνηση -η οποία επιδιώκει να επισπεύσει τη συμφωνία ενόψει των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου- να διεξαγάγει αντί αυτού μια πλήρη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Η απόφαση του δικαστηρίου άρει ένα από τα τελευταία εμπόδια στο Ισραήλ που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη συμφωνία.

Αν και περιορισμένη σε πεδίο εφαρμογής, η θαλάσσια συμφωνία σηματοδοτεί έναν σημαντικό συμβιβασμό μεταξύ γειτόνων με ιστορικό πολέμου και εχθρότητας, ανοίγοντας τον δρόμο για την υπεράκτια ενεργειακή εξερεύνηση και αμβλύνοντας μια πηγή πρόσφατων εντάσεων.

«Νομίζω ότι πρόκειται για μια πραγματικά σπουδαία εξέλιξη, μια ιστορική συμφωνία μεταξύ δύο εχθρικών χωρών», δήλωσε ο Αμερικανός διαμεσολαβητής, Amos Hochstein.

«Θα έχουμε μια συμφωνία -ελπίζω να την υπογράψουμε- αυτή την Πέμπτη, και ελπίζω ότι αυτό συνεχίζει τη δέσμευσή μας για σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή και για τις δύο χώρες».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, ανέφερε το γραφείο του, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις στο Ισραήλ για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε τη συμφωνία. Ο Λαπίντ δήλωσε ότι η έγκριση της κυβέρνησής του ήταν επαρκής, ενώ η αντιπολίτευση δήλωσε ότι πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο, ιδίως κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου.

Η συμφωνία ορίζει για πρώτη φορά σύνορα μεταξύ λιβανικών και ισραηλινών υδάτων και θεσπίζει επίσης έναν μηχανισμό για τις δύο χώρες να λαμβάνουν δικαιώματα από την εξερεύνηση ενός υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου της TotalEnergies που εκτείνεται στα σύνορα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments