Οικονομία

Πετρέλαιο: “Ώθησαν” προς τα πάνω τις τιμές τα στοιχεία για την αμερικανική ανάπτυξη

Πετρέλαιο: “Ώθησαν” προς τα πάνω τις τιμές τα στοιχεία για την αμερικανική ανάπτυξη

Πηγή Φωτογραφίας: nature

Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισε 1.3% ή 1,27 δολ., κλείνοντας στα 96,96 δολ. το βαρέλι, στο υψηλότερο κλείσιμό του από τις 7 Οκτωβρίου

Με άνοδο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτη το πετρέλαιο, μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, τα οποία αμβλύνουν τους φόβους για ύφεση και ενισχύουν τις προοπτικές ζήτησης.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισε 1.3% ή 1,27 δολ., κλείνοντας στα 96,96 δολ. το βαρέλι, στο υψηλότερο κλείσιμό του από τις 7 Οκτωβρίου.

Το brent Ιανουαρίου ενισχύθηκε επίσης, κλείνοντας στα 95,04 δολ. το βαρέλι.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισε 1,17 δολ. ή 1,3%, κλείνοντας στα 89,08 δολ. το βαρέλι, στο υψηλότερο κλείσιμο από τις 13 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι τα στοιχεία την Τετάρτη έδειξαν ρεκόρ εξαγωγών αργού στις ΗΠΑ, ένα ελπιδοφόρο σημάδι για τη ζήτηση, ακόμη και με δεδομένο ότι τα αποθέματα αργού αυξάνονται.

«Φαίνεται ότι οι ανησυχίες για την ύφεση έχουν υποχωρήσει τελευταία, αλλά το να στοιχηματίζει κανείς συνεχώς σε υγιή οικονομική ανάπτυξη αυτό θα αποδειχθεί ανόητο», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής στην πετρελαϊκή χρηματιστηριακή PVM.

Αν και το δολάριο περιόρισε τις πρώτες απώλειες, που το είδαν να αγγίζει το χαμηλό ενός μηνός, παρέμεινε κολλημένο κοντά στο κατώφλι του Οκτωβρίου. Οι ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα στραφεί σε λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων επιβαρύνουν το αμερικανικό νόμισμα. Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Σημειώνεται ότι, Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι οριστικοποιούν τα σχέδια για επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου εν μέσω προειδοποίησης από την Παγκόσμια Τράπεζα ότι οποιοδήποτε σχέδιο θα χρειαστεί ενεργή συμμετοχή των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς για να είναι αποτελεσματικό.

Οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στην προσφορά  προσέθεσαν περαιτέρω στήριξη στις τιμές του πετρελαίου, με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να επισημαίνει ότι βρισκόμαστε «στην πρώτη πραγματικά παγκόσμια ενεργειακή κρίση».

Ενισχύοντας το κλίμα ανησυχίας  ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες εν όψει των προγραμματισμένων ευρωπαϊκών εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, προσθέτοντας ότι το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να βρίσκει αγοραστές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments