Διεθνή

Βραζιλία: “Ντέρμπι” η αναμέτρηση Λούλα – Μπολσονάρο

Βραζιλία: “Ντέρμπι” η αναμέτρηση Λούλα – Μπολσονάρο
Στην τελευταία δημοσκόπηση πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Βραζιλία

Η προεδρική κούρσα της Βραζιλίας έχει ισοφαριστεί, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση το Σάββατο, μια ημέρα πριν από την τεταμένη ψηφοφορία στον δεύτερο γύρο μεταξύ του δεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο και του αριστερού αντιπάλου του Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο Λούλα έχει το 51,1% των έγκυρων ψήφων και ο Μπολσονάρο έχει 48,9%, διαφορά που ισούται με το περιθώριο σφάλματος της δημοσκόπησης του MDA που έγινε από το λόμπι του τομέα των μεταφορών CNT.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Λούλα έχει ελαφρό προβάδισμα για να επιστρέψει για τρίτη θητεία, κλείνοντας μια αξιοσημείωτη πολιτική επιστροφή μετά τη φυλάκισή του για καταδίκες για δωροδοκία που ανατράπηκαν. Ωστόσο, ο Μπολσονάρο ξεπέρασε τις δημοσκοπήσεις στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 2 Οκτωβρίου και πολλοί αναλυτές λένε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να εξελιχθούν με κάθε τρόπο.

Οι βαθιά πολικές φιγούρες επιτέθηκαν ο ένας στον άλλον, αλληλοκατηγορήθηκαν και αρνήθηκαν επανειλημμένα να απαντήσουν ο ένας στις ερωτήσεις του άλλου, σε μία τηλεοτπική αναμέτρησή τους.

Ο Μπολσονάρο άνοιξε τη συζήτηση διαψεύδοντας αναφορές ότι μπορεί να αποσυνδέσει τον κατώτατο μισθό από τον πληθωρισμό, ανακοινώνοντας αντ’ αυτού ότι θα τον ανέβαζε στα 1.400 ρεάλ (260 δολάρια) το μήνα εάν επανεκλεγεί, μια κίνηση που δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό της κυβέρνησής του για το 2023.

Στην πρώτη τους αντιμέτωπη συζήτηση αυτόν τον μήνα, ο Λούλα κατέρριψε τον χειρισμό του Μπολσονάρου για μια πανδημία στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 700.000 Βραζιλιάνοι, ενώ ο Μπολσονάρο εστίασε στα σκάνδαλα δωροδοκίας που αμαύρωσαν τη φήμη του Εργατικού Κόμματος του Λούλα.

Το βράδυ της Παρασκευής, και οι δύο υποψήφιοι επέστρεψαν επανειλημμένα στις δύο θητείες του Λούλα ως προέδρου από το 2003 έως το 2010, όταν οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων συνέβαλαν στην τόνωση της οικονομίας και στην καταπολέμηση της φτώχειας. Ο Λούλα υποσχέθηκε να αναβιώσει αυτές τις περιόδους άνθησης, ενώ ο Μπολσονάρο πρότεινε τα τρέχοντα κοινωνικά προγράμματα να είναι πιο αποτελεσματικά.

Το MDA ήταν το πιο ακριβές από τους μεγάλους δημοσκόπους στον πρώτο γύρο στις 2 Οκτωβρίου, αν και όλοι υποτίμησαν την υποστήριξη στον Μπολσονάρο.

Από το σύνολο των ψήφων, συμπεριλαμβανομένων των λευκών και των αναποφάσιστων, ο Λούλα έχει το 47% της υποστήριξης των ψηφοφόρων και ο Μπολσονάρο έχει 45%, από 42% στην προηγούμενη δημοσκόπηση πριν από δύο εβδομάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments