Διεθνή

Πορτογαλία: Προς κατάργηση η «χρυσή βίζα»

Πορτογαλία: Προς κατάργηση η «χρυσή βίζα»

Πηγή Φωτογραφίας: migronis

Η Πορτογαλία, έχει προσελκύσει επενδύσεις 6,5 δισ. ευρώ από ξένους, κυρίως από την Κίνα, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να πηγαίνει σε ακίνητα

 Η Πορτογαλία είναι πιθανό να καταργήσει το πρόγραμμα «χρυσής βίζας» που παρέχει δικαιώματα διαμονής σε πλούσιους αλλοδαπούς, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα την Τετάρτη, λέγοντας ότι το 10ετές σχέδιο έχει ήδη εκπληρώσει τον ρόλο του.

Η Εξουσιοδότηση Κατοικίας για Επενδυτική Δραστηριότητα για άτομα από χώρες εκτός ΕΕ, κοινώς γνωστή ως πρόγραμμα χρυσής βίζας, έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό για την αύξηση των τιμών και των ενοικίων των κατοικιών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει τον τερματισμό τέτοιων εθνικών συστημάτων.

Η Πορτογαλία, έχει προσελκύσει επενδύσεις 6,5 δισ. ευρώ από ξένους, κυρίως από την Κίνα, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να πηγαίνει σε ακίνητα. Οι κανόνες άλλαξαν φέτος για να ανακατευθύνουν τις επενδύσεις από μια καυτή αγορά ακινήτων στις μεγάλες πόλεις σε ερημωμένες περιοχές.

Μιλώντας στο Web Summit της Λισαβόνας, το μεγαλύτερο τεχνολογικό γεγονός της Ευρώπης, ο Κόστα είπε ότι αρκετά προγράμματα βίζας που προσφέρονται από την Πορτογαλία επανεξετάζονται επί του παρόντος και η χρυσή βίζα είναι ένα από αυτά.

«Μάλλον έχει ήδη εκπληρώσει τον ρόλο που έπρεπε να εκπληρώσει και, αυτή τη στιγμή, δεν δικαιολογείται πλέον να τον κρατήσει», είπε ο Κόστα στους δημοσιογράφους. Η επίσημη απόφαση θα ανακοινωθεί όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, είπε.

Ο Κόστα είπε ότι η Πορτογαλία ήθελε να συνεχίσει να είναι ελκυστική, με ένα παράδειγμα να είναι ο πρόσφατος νόμος της, που θεσπίστηκε τη Δευτέρα, ο οποίος δημιούργησε τη λεγόμενη βίζα για τους νομάδες. Δίνει σε αλλοδαπούς με υψηλό μηνιαίο εισόδημα από εξ αποστάσεως εργασία να ζήσουν και να εργαστούν από την Πορτογαλία για ένα χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να τερματίσουν τα εθνικά προγράμματα για την πώληση ιθαγένειας σε επενδυτές, τα οποία το μπλοκ θεωρούσε από καιρό ως κίνδυνο για την ασφάλεια.

Η Βρετανία απέσυρε τις χρυσές βίζες για πλούσιους επενδυτές τον Φεβρουάριο, εν μέσω ανησυχιών για εισροή παράνομων ρωσικών χρημάτων, λίγο πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που επέφερε άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments