Διεθνή

“Καμπανάκι” από τον επικεφαλής των πυρηνικών των ΗΠΑ: Η Κίνα αναπτύσσεται γρηγορότερα από τις ΗΠΑ

“Καμπανάκι” από τον επικεφαλής των πυρηνικών των ΗΠΑ: Η Κίνα αναπτύσσεται γρηγορότερα από τις ΗΠΑ
Ο Ρίτσαρντ χαρακτήρισε την ανάπτυξη του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Κίνας «βραχυπρόθεσμο πρόβλημα»
 Ο Διοικητής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, που επιβλέπει το αμερικανικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων προειδοποίησε ότι η Κίνα αναπτύσσει πυρηνικά όπλα πολύ πιο γρήγορα από τις ΗΠΑ και χαρακτήρισε το θέμα «βραχυπρόθεσμο πρόβλημα», κατά τη διάρκεια ομιλίας σε μια κλειστή εκδήλωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ενώ οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη στρατιωτική συσσώρευση και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Κίνα, τα σχόλια του Ρίτσαρντ απεικονίζουν την κατάσταση ως πιο τρομερή από ό,τι δηλώνουν δημόσια άλλοι αξιωματούχοι.

«Καθώς αξιολογώ το επίπεδο αποτροπής μας έναντι της Κίνας, το πλοίο βυθίζεται σιγά-σιγά», είπε ο Ναύαρχος Τσαρλς Ρίτσαρντ. «Βυθίζεται αργά, αλλά βυθίζεται, καθώς ουσιαστικά βάζουν την ικανότητα στο πεδίο πιο γρήγορα από εμάς».

Ο Ρίτσαρντ χαρακτήρισε την ανάπτυξη του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Κίνας «βραχυπρόθεσμο πρόβλημα».

«Καθώς αυτές οι καμπύλες συνεχίζονται, δεν έχει σημασία πόσο καλό είναι το [επιχειρησιακό μας σχέδιο] ή πόσο καλοί είναι οι διοικητές μας ή πόσο καλές είναι οι δυνάμεις μας – δεν πρόκειται να έχουμε αρκετές. Και αυτό είναι ένα πολύ βραχυπρόθεσμο πρόβλημα».

Ο Ρίτσαρντ έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο ετήσιο συμπόσιο Naval Submarine League την Τετάρτη. Η εκδήλωση ήταν κλειστή για το κοινό, αλλά τα σχόλια του Ρίτσαρντ δημοσιεύτηκαν σε άρθρο ειδήσεων του Υπουργείου Άμυνας την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκαλεί σταθερά την Κίνα τον κύριο παγκόσμιο ανταγωνιστή των ΗΠΑ και προειδοποίησε για την ανάπτυξη του προγράμματος στρατιωτικών και πυρηνικών όπλων της χώρας σε μια σειρά εγγράφων που εξηγούν την αμυντική και στρατιωτική στρατηγική των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου.

Η Κίνα είναι η «πρόκληση ρυθμού» των ΗΠΑ επειδή είναι «ο μόνος ανταγωνιστής με την πρόθεση και την ικανότητα να αμφισβητεί συστηματικά τις Ηνωμένες Πολιτείες σε όλα τα επίπεδα, στρατιωτικά, οικονομικά, τεχνολογικά, διπλωματικά», δήλωσε ανώτερος αμυντικός αξιωματούχος σχετικά με τη στρατηγική.

Η Κίνα «πιθανότατα σκοπεύει να έχει τουλάχιστον 1.000 παραδοτέες κεφαλές μέχρι το τέλος της δεκαετίας», ανέφερε το Nuclear Posture Review, ένα από τα έγγραφα, σχετικά με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Κίνας.

Ο Ρίτσαρντ προειδοποίησε για την πυρηνική ανάπτυξη της Κίνας το 2021, λέγοντας «βρισκόμαστε μάρτυρες ενός στρατηγικού ξεσπάσματος από την Κίνα. Η εκρηκτική ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των πυρηνικών και συμβατικών δυνάμεών της μπορεί να είναι μόνο αυτό που περιγράφω ως συναρπαστική και, ειλικρινά, αυτή η λέξη που κόβει την ανάσα μπορεί να μην είναι αρκετή», είχε πει τότε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments