Διεθνή

Μπορούν οι ενδιάμεσες εκλογές να επηρεάσουν τον Μπάιντεν;

Μπορούν οι ενδιάμεσες εκλογές να επηρεάσουν τον Μπάιντεν;

Πηγή Φωτογραφίας: nbcnews

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, είναι δυνατόν να γίνουν ορισμένες θεμελιωμένες επισημάνσεις ως προς τη εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων

Οι ενδιάμεσες εκλογές, που θα διεξαχθούν την Τρίτη και θα ανανεώσουν ολόκληρη τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και το ένα τρίτο των εδρών στη Γερουσία, θα δώσουν ένα νέο «πολιτικό χρώμα» στα δύο εναπομείναντα χρόνια για τον Δημοκρατικό πρόεδρο, ο οποίος κάθε άλλο παρά έχει αποκλίσει το ενδεχόμενο της διεκδίκησης μιας δεύτερης προεδρικής θητείας.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, είναι δυνατόν να γίνουν ορισμένες θεμελιωμένες επισημάνσεις ως προς τη εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων.

Η μονομαχία μπορεί να θεωρηθεί ως αμφίρροπη ως προς την κατανομή των εδρών, που είναι και το κρισιμότερο διακύβευμα. Ο Τζο Μπάιντεν διαθέτει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, αλλά με ισχνή πλειοψηφία.

Πιο αναλυτικά, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, 221 έδρες καταλαμβάνονται από το Δημοκρατικό Κόμμα, έναντι 211 εδρών τις οποίες καταλαμβάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Οι δημοσκοπήσεις, που προβλέπουν μια ταλάντευση της πλειοψηφίας υπέρ της αντιπολίτευσης στην κάτω βουλή, δίνουν καλές ελπίδες στους Ρεπουμπλικάνους να κατακτήσουν και τη Γερουσία. Με βάση τη διεθνή πληροφόρηση αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις,  οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν καταλάβουν την πλειοψηφία με 55 από τις 100 έδρες στη Γερουσία, έναντι 45 εδρών για τους Δημοκρατικούς. Εάν αυτό το σενάριο επαληθευθεί και στην πράξη, οι Ρεπουμπλικάνοι και, πίσω από αυτούς ο Τραμπ, θα αποκτούσαν την πλειοψηφία στη Γερουσία, το οποίο θα υπονόμευε την εφαρμογή του προγραμματισμένου έργου των Δημοκρατικών.

Επιπλέον, εκτός από την κατανομή των εδρών, είναι πιθανόν οι Δημοκρατικοί να «σκοντάψουν» σε θέματα ασφάλειας και πληθωρισμού, ο οποίος έχει πλήξει και την οικονομία και κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό συνάγεται από το ότι μόλις το 40% των Αμερικανών εγκρίνει πλήρως το έργο του Μπάιντεν και οι πολίτες είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την αύξηση των κρουσμάτων βίας στο εσωτερικό της αμερικανικής βίας. Πληθωρισμός και βία έχουν γίνει ήδη σημαίες πολιτικού αγώνα στις ομιλίες και τις παρεμβάσεις των Ρεπουμπλικάνων. Οι αυξημένες τιμές σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και η εγκληματικότητα βρίσκονται στην καρδιά των προεκλογικών πολιτικών προτεραιοτήτων των Ρεπουμπλικάνων.

Ένα τρίτο σημείο είναι το επίδικο των αμβλώσεων, η νομιμοποίηση  των οποίων απασχολεί ιδιαίτερα την αμερικανική κοινωνία. Από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, ο φάκελος των αμβλώσεων θα μπορούσε να δυναμιτίσει το προεκλογικό κλίμα, να δυναμιτίσει τα πράγματα. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι και ο Τραμπ προσωπικά δεν αναδεικνύουν το θέμα συνολικά, αλλά ακολουθούν μια πολύ προσεκτική πολιτική, προβάλλοντας το θέμα περισσότερο στις πολιτείες που βρίσκονται πιο κοντά στη σφαίρα της πολιτικής τους επιρροής.

Επίσης, το κάλεσμα του Προέδρου για υψηλή εκλογική συμμετοχή είναι εξαιρετικά πιθανόν να ευνοήσει εκλογικά τους Δημοκρατικούς. Υψηλότερη συμμετοχή μεταφράζεται, στην παρούσα συνθήκη, υψηλότερα ποσοστά για το κόμμα των Δημοκρατικών, τα οποία, με τη σειρά τους θα επιτρέψουν στους Δημοκρατικούς να ολοκληρώσουν την τρέχουσα πολιτική θητεία της με λιγότερες πολιτικές απώλειες. Στην περίπτωση αυτή, εκτιμάται πως το ενδεχόμενο της θεσμικής θρόμβωσης και της πολιτικής παραλυσίας απομακρύνεται αποφασιστικά, σε μια χώρα που η άτυπη προεκλογική περίοδος τείνει να διαρκεί περισσότερο από την καθαυτό περίοδο διακυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments