Διεθνή

Reuters: Η Κίνα λογόκρινε τον Σαρλ Μισέλ – Έκοψαν βίντεο ομιλίας του σε εμπορική έκθεση στη Σαγκάη

Reuters: Η Κίνα λογόκρινε τον Σαρλ Μισέλ – Έκοψαν βίντεο ομιλίας του σε εμπορική έκθεση στη Σαγκάη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Το προηχογραφημένο βίντεο του Σαρλ Μισέλ επρόκειτο να επικρίνει τον «παράνομο πόλεμο» της Ρωσίας στην Ουκρανία και να ζητήσει μείωση της εμπορικής εξάρτησης από την Κίνα - Στη δημοσιότητα αποσπάσματα της "λογοκριμένης" ομιλίας του

 Οι κινεζικές αρχές δεν επέτρεψαν τη μετάδοση της εναρκτήριας ομιλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μεγάλη εμπορική έκθεση στη Σαγκάη, όπου επρόκειτο να επικρίνει τον «παράνομο πόλεμο» της Ρωσίας στην Ουκρανία και να ζητήσει μείωση της εμπορικής εξάρτησης από την Κίνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το προηχογραφημένο βίντεο του Σαρλ Μισέλ επρόκειτο να είναι ένα από τα πολλά από παγκόσμιους ηγέτες και επικεφαλής διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπινγκ στα εγκαίνια της China International Import Expo (CIIE) την Παρασκευή, είπαν τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες, στο Reuters, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή τους για την αφαίρεση.

«Ο Πρόεδρος Μισέλ προσκλήθηκε να μιλήσει στο 5ο φόρουμ Hongqiao/CIIE στη Σαγκάη», δήλωσε στο Reuters ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος του Μισέλ. “Όπως ζήτησαν οι κινεζικές αρχές, είχαμε όντως παράσχει ένα προηχογραφημένο μήνυμα το οποίο τελικά δεν εμφανίστηκε. Το αντιμετωπίσαμε αυτό μέσω της κανονικής διπλωματικής οδού”.

Κανείς από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ή τους συνδιοργανωτές της έκθεσης, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας και την κυβέρνηση της πόλης της Σαγκάης, δεν απάντησε στα αιτήματα του Reuters για σχόλια.

Άλλοι αξιωματούχοι που μίλησαν στην τελετή μετά τον Σι ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και οι πρόεδροι της Ινδονησίας, της Σρι Λάνκα και της Λευκορωσίας, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της έκθεσης.

Ο Λευκορώσος Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι πιστός σύμμαχος του ηγέτη της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, η χώρα του οποίου έχει φιλοξενήσει χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες πριν και κατά τη διάρκεια αυτού που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Ρωσία και εμπόριο στο επίκεντρο της ομιλίας Μισέλ

Η ομιλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επρόκειτο να είναι έντονα επικριτική για τον «παράνομο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και να λέει ότι η Ευρώπη μαθαίνει «σημαντικά μαθήματα» από αυτόν, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που παρείχαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Η Ευρώπη ήταν υπερβολικά εξαρτημένη από τη Ρωσία για ορυκτά καύσιμα, οδηγώντας σε εμπορική ανισορροπία, έλεγε ο Μισέλ.

«Στην Ευρώπη, θέλουμε ισορροπία στις εμπορικές μας σχέσεις… για να αποφύγουμε τις υπερβολικές εξαρτήσεις», σύμφωνα με τους διπλωμάτες που γνωρίζουν τι επρόκειτο να πει. «Αυτό ισχύει και για τις εμπορικές μας σχέσεις με την Κίνα».

Ο Μισέλ επρόκειτο επίσης να ζητήσει από την Κίνα να κάνει περισσότερα για να τερματιστεί η αιματοχυσία στην Ουκρανία.

Η Κίνα αρνείται σταθερά να επικρίνει την επιθετικότητα της Ρωσίας που έχει ρημάξει πόλεις σε όλη την Ουκρανία και έχει σκοτώσει χιλιάδες στρατιώτες και αμάχους από τότε που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η Κίνα έχει ρόλο στη χρήση της επιρροής της για να σταματήσει τον βίαιο πόλεμο της Ρωσίας… μέσω της λεγόμενης εταιρικής σχέσης «χωρίς όρια» με τη Ρωσία», είπε ο Μισέλ, αναφερόμενος σε μια συμφωνία που ανακοινώθηκε από τον Σι και τον Πούτιν στο Πεκίνο πριν από την έναρξη του πολέμου. . «Εσείς, Κίνα, μπορείτε να βοηθήσετε να τεθεί ένα τέλος σε αυτό».

Τόσο ο Σι όσο και ο Μισέλ αναμένεται να παραστούν και να συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπαλί την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ρόλος του οποίου περιλαμβάνει την εκπροσώπηση του μπλοκ σε διεθνείς συνόδους κορυφής και διμερείς συνόδους κορυφής με άλλους αρχηγούς κρατών.

Από το 2019, η ΕΕ θεωρεί επίσημα την Κίνα εταίρο, οικονομικό ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο.

Η υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ ανέφερε σε έγγραφο τον περασμένο μήνα ότι το Πεκίνο πρέπει τώρα να θεωρείται πρωτίστως ως ανταγωνιστής που προωθεί «ένα εναλλακτικό όραμα της παγκόσμιας τάξης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments