Διεθνή

DW: Νέα ευρωκαταδίκη της Τουρκίας

DW: Νέα ευρωκαταδίκη της Τουρκίας

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay/Αρχείου

Να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι κρατούμενοι βουλευτές του HDP, του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών ζητεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Το ΕΔΔΑ ανακοίνωσε απόφαση που αξιολογεί τα εντάλματα προσωρινής κράτησης 13 μελών του HDP στις 4 Νοεμβρίου 2016 ως «αυθαίρετα» και «πολιτικά».

Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε για παραβιάσεις δικαιωμάτων στις υποθέσεις που άσκησαν 13 βουλευτές του HDP, των οποίων η ασυλία άρθηκε και συνελήφθη το 2016. Το δικαστήριο, όπως και στις αποφάσεις Οσμάν Καβάλα και Selahattin Demirtaş, δήλωσε ότι η συνέχιση της κράτησης των ενάγων βουλευτών θα συνιστούσε μόνιμη παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) και ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή τους.

Οι ενάγοντες βουλευτές Figen Yüksekdağ, İdris Baluken, Besime Koca, Abdullah Zeydan, Nihat Akdoğan, Selma Irmak, Ferhat Encü, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan, Çağlar Demirel, Ayhan Bilgen, Burcu Çelik και ο Νοέμβριος 1 και ο Νοέμβριος 1 συνελήφθησαν2. προσωρινά σε βάρος τους διατάχθηκε η κράτηση. Οι ενάγοντες προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ το 2017 και το 2018, υποστηρίζοντας ότι τα εντάλματα προσωρινής κράτησής τους παραβιάζουν τα άρθρα της ΕΣΔΑ για την ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία και την ασφάλεια, το δικαίωμα στις ελεύθερες εκλογές, τον περιορισμό των δικαιωμάτων και τις ατομικές αιτήσεις.

Η απόφαση του ΕΔΔΑ, που συντάχθηκε ως ενιαίος φάκελος και βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις διατάξεις της υπόθεσης Selahattin Demirtaş (2), έγινε δεκτή με ψήφους 6 κατά και 1 κατά. Μόνο ο Τούρκος δικαστής Saadet Yuksel καταψήφισε την απόφαση. Στην υπόθεση συμμετείχαν και ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και κατέθεσαν τις απόψεις τους. Η αίτηση της τουρκικής κυβέρνησης για απόρριψη της υπόθεσης απορρίφθηκε ως ανεπαρκής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments