Ελλάδα

Σδούκου για ΑΠΕ: «Fast track» επενδύσεις και άμεσος εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων έργων

Σδούκου για ΑΠΕ: «Fast track» επενδύσεις και άμεσος εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων έργων

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Η γ.γ. αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στην αναγκαία αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου

«Νομίζω ότι οι ΑΠΕ και η αποθήκευση ενέργειας είναι στην καρδιά των ενεργειακών εξελίξεων. Πολύ περισσότερο που έχει συνειδητοποιήσει και η ΕΕ, ότι είναι ο μόνος τρόπος να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα». Με αυτό το σχόλιο, χαιρέτισε το Renewable & Storage Forum, η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η γ.γ. αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στην αναγκαία αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου, λέγοντας:

«Μέχρι τώρα είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και ως προς τις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ, για ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των δικτύων. Το ζητούμενο είναι να έχουμε περισσότερες επενδύσεις στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

Νομίζω ότι ο βασικός λόγος καθυστέρησης -όπως διαφαίνεται από τους επενδυτές- στην ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι τα δίκτυα. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, που όμως δε μπορεί να ικανοποιηθεί με τις υπάρχουσες τεχνικές δυνατότητες.

Παρουσίασα μία σειρά πρωτοβουλιών, όσον αφορά καταρχάς, το πως θα μπορέσουμε να «χωρέσουμε» περισσότερες ΑΠΕ στο υφιστάμενο δίκτυο, γιατί αντικειμενικά οι νέες επενδύσεις θα χρειαστούν χρόνο ώστε να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Είναι πολύ θετικό ότι, με βάση τις προβλέψεις και το ΕΣΕΚ, θα είμαστε σε θέση πολύ νωρίτερα από το 2030 να έχουμε πετύχει μία σημαντική διείσδυση των ΑΠΕ.

Πράγματι, χρειαζόμαστε «fast track» επενδύσεις, όπως ανέφερα. Οι επενδύσεις των διαχειριστών δηλαδή, τόσο του ΑΔΜΗΕ, όσο και του ΔΕΔΔΗΕ, να «τρέξουν» πιο γρήγορα, να μπουν νέοι υποσταθμοί, να εκσυγχρονιστούν τα συστήματα.

Μέχρι τότε ωστόσο, με βάση τον υφιστάμενο ηλεκτρικό χώρο και τους όρους σύνδεσης που έχουν χορηγηθεί, τα εν λόγω έργα θα πρέπει να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό».

πηγή: energypress

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments