Focus

Sam Bankman-Fried: Απατεώνας ή κοινός κλέφτης;

Sam Bankman-Fried: Απατεώνας ή κοινός κλέφτης;

Πηγή Φωτογραφίας: Coincu News

H κατάρρευση της FTX επέφερε ισχυρό πλήγμα στο οικοσύστημα, που ήδη ταλαντεύεται από σειρά πτωχεύσεων φέτος.

Τεράστιο κεφαλαιακό κενό διαπιστώνεται σε ό,τι αφορά το ανταλλακτήριο FTX του άλλοτε Wunderkind του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων Sam Bankman-Fried, αφού σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, την ημέρα πριν καταρρεύσει σε πτώχευση, διατηρούσε μόλις 900 εκατομμύρια δολάρια σε εύκολα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία έναντι παθητικού και υποχρεώσεων προς πελάτες 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

View this post on Instagram

A post shared by Sam__bankmanfried (@sam__bankmanfried)

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των περιουσιακών στοιχείων που είχαν εγγραφεί στον ισολογισμό της FTX ήταν μετοχές της Robinhood, αξίας 470 εκατ. δολ. και ανήκαν σε «όχημα» του Bankman-Fried, που δεν είχε περιληφθεί στην πτώχευση της περασμένης Παρασκευής και το οποίο περιλάμβανε 134 εταιρικές οντότητες.

Το έγγραφο, το οποίο κοινοποιήθηκε σε υποψήφιους επενδυτές πριν από τη χρεοκοπία, παρέχει λεπτομερή εικόνα της οικονομικής τρύπας στην αυτοκρατορία κρυπτογράφησης FTX και υποδηλώνει ότι οι πελάτες της FTX international ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγάλες απώλειες σε μετρητά και περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης.

H κατάρρευση της FTX επέφερε ισχυρό πλήγμα στο οικοσύστημα, που ήδη ταλαντεύεται από σειρά πτωχεύσεων φέτος. Ο Bankman-Fried ήταν ηγετική φυσιογνωμία στον τομέα και είχε παρουσιαστεί ως επιχειρηματίας που ήθελε να ευθυγραμμίσει την αγορά με την επικρατούσα νομοθεσία.

Ο 30χρονος είχε εξασφαλίσει υποστήριξη από σημαντικούς επενδυτές, έγινε σημαντικός χορηγός στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ και έβαλε το λογότυπο του χρηματιστηρίου του FTX στο στάδιο της ομάδας του NBA Μαϊάμι Χιτ μετά την ίδρυση του ανταλλακτηρίου το 2019.

Υπενθυμίζεται πως ο Sam Bankfried υπέβαλε αίτηση πτώχευσης για την FTX International, FTX US και την Alameda Research, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντέλαγουερ. Ο John J. Ray, ο εκκαθαριστής που θα αναλάβει της FTX, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο όμιλος «έχει περιουσιακά στοιχεία» και ότι η διαδικασία πτώχευσης θα επιτρέψει στην εταιρεία να «αξιολογήσει την κατάσταση και»… να μεγιστοποιήσει τις ανακτήσεις για τους ενδιαφερόμενους».

Η αίτηση πτώχευσης παρείχε λιγοστές λεπτομέρειες για την οικονομική υγεία του ομίλου, αλλά ανέφερε ότι τόσο τα περιουσιακά στοιχεία όσο και οι υποχρεώσεις κυμαίνονται μεταξύ 10 και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ότι ο αριθμός των πιστωτών υπερβαίνει τις 100.000.

Τα αίτια της συντριβής

Μια κατάσταση που καταγράφει τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της FTX international, που αποκαλύπτουν οι Financial Times, επισημαίνει τα ζητήματα που οδήγησαν στην οικονομική συντριβή του Bankman-Fried.

Όπως αναφέρεται, είχαν γίνει αναλήψεις 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια «αρνητική» καταχώριση 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιγράφεται ως «κρυφός λογαριασμός «fiat@» με εσωτερική επισήμανση.

Ο Bankman-Fried είπε στους Financial Times ότι τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια που σχετίζονται δόθηκαν «κατά λάθος» στην εμπορική εταιρεία του, Alameda, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

«Υπήρχαν πολλά πράγματα που θα ήθελα να κάνω διαφορετικά, αλλά τα κυριότερα ήταν δύο: τα κακά λογιστικά [sic] και το μέγεθος των αναλήψεων πελατών κατά τη διάρκεια του bank run», προσθέτει το υπολογιστικό φύλλο.

Στο μεταξύ, η FTX Trading Ltd, η εταιρεία πίσω από το κύριο διεθνές ανταλλακτήριο, καταγράφεται ότι έχει υποχρεώσεις 8,9 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι 5,1 δισ. δολάρια σε δολάρια ΗΠΑ. Οι υγιείς εταιρείες έχουν συνήθως περιουσιακά στοιχεία που συνάδουν με ή υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις τους.

Το υπολογιστικό φύλλο λέει ότι η FTX Trading είχε συνολικά περιουσιακά στοιχεία 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν είναι σαφές πόσο από αυτήν την αξία θα μπορούσε να ρευστοποιηθεί. Η συντριπτική πλειονότητα των εγγεγραμμένων περιουσιακών στοιχείων της FTX Trading είναι είτε μη ρευστοποιήσιμες επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου είτε token κρυπτογράφησης που δεν τυγχάνουν ευρείας διαπραγμάτευσης. Υπάρχει επίσης προφανώς μια πιθανότητα τυπογραφικών σφαλμάτων κ.λπ.

Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας ήταν κρυπτονομίσματα Serum, αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Serum ήταν 88 εκατομμύρια δολάρια το Σάββατο, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων CryptoCompare, υποδηλώνοντας ότι οι συμμετοχές της FTX θα άξιζαν πολύ λιγότερο εάν πωλούνταν στην αγορά.

Το CNBC ανέφερε επίσης ότι ο Sam Bankman-Fried είχε μια μυστική λογιστική «πίσω πόρτα» που του επέτρεπε να «μεταφέρει δισεκατομμύρια» χωρίς κανέναν απολύτως ρυθμιστικό έλεγχο. Καθώς το FTX του Sam Bankman-Fried εντάσσεται άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ περί προστασίας σε περίπτωση πτώχευσης, το Reuters αναφέρει ότι από 1 έως 2 δισεκατομμύρια δολάρια κεφάλαια πελατών έχουν εξαφανιστεί.

Τόσο το Reuters όσο και η Wall Street Journal διαπίστωσαν ότι ο Bankman-Fried, τώρα ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX, μετέφερε 10 δισεκατομμύρια δολάρια από κεφάλαια πελατών από το χρηματιστήριο κρυπτογράφησης στον οίκο συναλλαγών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, Alameda Research.

Την Παρασκευή, οι Financial Times ανέφεραν ότι η Alameda και η FTX είχαν περίπου 5,4 δισ. δολάρια μη ρευστοποιήσιμων επιχειρηματικών κεφαλαίων, σύμφωνα με άλλα έγγραφα που δόθηκαν στους επενδυτές νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Ο Bankman-Fried αγωνιζόταν να συγκεντρώσει χρηματοδότηση, αλλά δεν μπόρεσε να πείσει τους επενδυτές να σώσουν την κατεστραμμένη επιχειρηματική του αυτοκρατορία.

Όπως έχει γίνει γνωστό, επεδίωκε να συγκεντρώσει 6-10 δισ. δολ., συμπεριλαμβανομένης της μετατρέψιμης προνομιούχου μετοχής, καταβάλλοντας μέρισμα 10% που θα μπορούσε αργότερα να μετατραπεί σε κοινές μετοχές της FTX international, σε αποτίμηση μεταξύ 12 δισ. δολ. και 15 δισ. δολ.

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, ο Bankman-Fried προσπαθούσε να πουλήσει με discount 20% τις μετοχές της Robinhood, ύψους 472 εκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο ρευστοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο που ήταν εισηγμένο για την FTX Trading.

«Κλασική απάτη»

Η κατάρρευση του FTX περιέχει στοιχεία κλασικής οικονομικής απάτης, σχολίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Harvard, Larry Summers, παρομοιάζοντας μάλιστα την περίπτωση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων με το σκάνδαλο της Enron.

«Πολλοί άνθρωποι την έχουν συγκρίνει με τη Lehman. Εγώ θα τη συνέκρινα με την Enron. Δεν πρόκειται απλά για οικονομικό λάθος αλλά από ότι δείχνουν τα δημοσιεύματα έχει οσμή απάτης.

Ονομασία σταδίου από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης μιας εταιρείας.

Τεράστια αύξηση πλούτου χωρίς κανείς να καταλαβαίνει από που προέρχεται» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Η χρεοκοπία του FTX είναι πιθανότατα μια κλασική περίπτωση οικονομικής απάτης», υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments