Διεθνή

Βρετανία: “Άλμα” του πληθωρισμού σε υψηλό 41 ετών εν αναμονή του νέου σκληρού προϋπολογισμού

Βρετανία: “Άλμα” του πληθωρισμού σε υψηλό 41 ετών εν αναμονή του νέου σκληρού προϋπολογισμού

Πηγή Φωτογραφίας: stvnews

Εκτινάχθηκε στο 11,1% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριος του 1981

 Η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών και των τιμών των τροφίμων ώθησε τον βρετανικό πληθωρισμό σε υψηλό 41 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία μια ημέρα πριν ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανακοινώσει «σκληρές αλλά αναγκαίες» αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών για τον έλεγχο της αύξησης των τιμών.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 11,1% τον Οκτώβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1981 και ένα μεγάλο άλμα από 10,1% τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters – πολλοί από τους οποίους πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός πιθανώς κορυφώνεται τώρα – είχαν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 10,7%.

Ο πληθωρισμός θα είχε αυξηθεί περίπου στο 13,8% τον Οκτώβριο αν η κυβέρνηση δεν είχε παρέμβει για να περιορίσει την τιμή των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών στις 2.500 λίρες ετησίως κατά μέσο όρο, ανέφερε η ONS.

Σε απάντηση στα δεδομένα, ο Χαντ – ο οποίος πρόκειται να παρουσιάσει ένα νέο προϋπολογισμό την Πέμπτη – είπε ότι απαιτούνται “σκληρές αλλά απαραίτητες” αποφάσεις για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών.

«Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε την Τράπεζα της Αγγλίας στην αποστολή της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο, ενεργώντας υπεύθυνα με τα οικονομικά της χώρας», ανέφερε σε δήλωσή του.

Οι αναλυτές είπαν ότι το άλμα συνέχισε την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, αλλά η κλίμακα της λιτότητας που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη θα μπορούσε να σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού πρέπει να αυξηθεί λιγότερο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε μια αρκετά μοναδική κατάσταση όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα τεράστιο πρόγραμμα μέτρων για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ισολογισμών του», δήλωσε η Έλι Χέντερσον, οικονομολόγος της Investec.

«Η κλίμακα της προτεινόμενης δημοσιονομικής σύσφιξης αναμφίβολα θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και ως εκ τούτου θα μειώσει τον πληθωρισμό, ανοίγοντας την πόρτα για την Τράπεζα της Αγγλίας να σφίξει την πολιτική με λιγότερο επιθετικό ρυθμό».

Ωστόσο, ο Mike Bell, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην JP Morgan Asset Management, είπε ότι τα στοιχεία της Τετάρτης υποδηλώνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις από την περιορισμένη αγορά εργασίας είχαν υποεκτιμηθεί και η Τράπεζα της Αγγλίας πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια στο ανώτατο όριο του 4,5% από 3,0% τώρα.

«Αυτοί οι αριθμοί βρίσκονται άβολα δίπλα στο μήνυμα που εστάλη από την Τράπεζα της Αγγλίας… όταν υποστήριξε ότι μόνο μέτρια υψηλότερα επιτόκια θα ήταν απαραίτητα για να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%,» είπε ο Bell. «Δεν είμαστε τόσο πεπεισμένοι».

Η Τράπεζα της Αγγλίας είχε προβλέψει πληθωρισμό 10,9% τον Οκτώβριο σε προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments