Διεθνή

Το μυστήριο που πλανάται από τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη  

Το μυστήριο που πλανάται από τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη   

Πηγή Φωτογραφίας: AFP

Δύο 24ωρα μετά τη βομβιστική επίθεση στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, υπάρχουν αρκετές γκρίζες ζώνες στο θλιβερό συμβάν

Συμπληρώνονται δυο ημέρες από τη βομβιστική επίθεση στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, που σκότωσε έξι ανθρώπους και οδήγησε δεκάδες άλλους στο νοσοκομείο, αλλά υπάρχουν αρκετές γκρίζες ζώνες στο θλιβερό συμβάν.

Συγκεκριμένα προχθές, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, στην καρδιά της πόλης, εξερράγη βόμβα, με οδυνηρή συνέπεια έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από ογδόντα να τραυματιστούν.

Μέσα σε ελάχιστες ώρες, ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεïμάν Σοïλού, έσπευσε στο σημείο της έκρηξης και κατηγόρησε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ως υπεύθυνο για αυτήν την ειδεχθή επίθεση. Ο Σ. Σοïλού, υποψήφιος διάδοχος του Ερντογάν και εκφραστής της ακροδεξιάς τάσης του κυβερνώντος ΑΚΡ, προέβη και σε σχετικές ανακοινώσεις, αναφερόμενος στη σύλληψη περίπου είκοσι υπόπτων, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που φέρεται να τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον ανακριτή, παραδέχθηκε ότι  ενήργησε μετά από σχετικές εντολές του Εργατικού Κόμματος, του PKK, και ανέφερε ότι έλαβε εντολές από το Κομπάνι, στη βορειοανατολική Συρία.

Ωστόσο, το κουρδικό κίνημα, μέσω του PKK αυτήν την φορά, έσπευσε να δημοσιεύσει μια δήλωση που διαψεύδει κάθε σχέση με την αιματηρή επίθεση.

Επιπλέον, από χθες Τούρκος δημοσιογράφος, στο τουρκικό μέσο Sondakika, δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό σε διάσημο μέσο κοινωνικής δικτύωσης video με συγγενή της φερόμενης ως δράστιδος, που υποστηρίζει ότι η συλληφθείσα είναι Σομαλή.

Είναι, επίσης, βέβαιον ότι ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του έχουν αναμφίβολα κατά νου την εκλογική αντίστροφη μέτρηση πριν από τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του Ιουνίου 2023, σε μια εξαιρετικά αμφίρροπη αναμέτρηση με τις δημοσκοπήσεις να είναι αρνητικές για τον Τούρκο πρόεδρο μετά από είκοσι χρόνια παραμονής στην εξουσία.

Το 2015 και το 2016, κύματα σφοδρών επιθέσεων άφησαν πίσω του εκατοντάδες νεκρούς. Τον Δεκέμβριο του 2016, μια διπλή επίθεση κοντά στο γήπεδο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, οδήγησε στο θάνατο πάνω από σαράντα νεκρούς. Την ευθύνη είχε αναλάβει τότε η ριζοσπαστική κουρδική οργάνωση ΤΑΚ, που μπορεί να αποδοθεί στα ελληνικά ως Γεράκια της Ειρήνης. Πρόκειται για μια οργάνωση που έχει χαρακτηρισθεί ως τρομοκρατική από την Άγκυρα αλλά και από άλλες χώρες.

Η ταυτότητα της ύποπτης, όμως, το ιστορικό της και ο επιδιωκόμενος στόχος αποκλίνουν από τη συνήθη τακτική του ΡΚΚ.

Την ίδια στιγμή, τέλος ορισμένες φωνές της αντιπολίτευσης ανησυχούν, όπως είναι ο βουλευτής Γκάιρο Παïλάν, ο οποίος εκλέγεται με τη σημαία του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. Ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής στο Κοινοβούλιο. Οι Τούρκοι κοινοβουλευτικοί συντάκτες περιμένουν να μάθουν τη σύνθεσή της και, βέβαια, τα πορίσματα της έρευνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments