Διεθνή

Ουκρανία: Εκτός λειτουργίας οι μισές υποδομές – Φύγετε από τη χώρα ζητά επικεφαλής εταιρίας ενέργειας

Ουκρανία: Εκτός λειτουργίας οι μισές υποδομές – Φύγετε από τη χώρα ζητά επικεφαλής εταιρίας ενέργειας
Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ουκρανικής ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας προέτρεψε όλους όσοι έχουν την ευκαιρία να εγκαταλείψουν την Ουκρανία πριν από τον χειμώνα για την εξοικονόμηση ενέργειας

Να εγκαταλείψουν την Ουκρανία τον χειμώνα καλεί τους Ουκρανούς, επικεφαλής ιδιωτικής εταιρίας ενέργειας, ώστε να αποσυμφορηθεί το ήδη κατεστραμμένο ενεργειακό δίκτυο της χώρας.

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ουκρανικής εταιρείας ενέργειας προέτρεψε όλους όσοι έχουν την ευκαιρία να εγκαταλείψουν την Ουκρανία πριν από τον χειμώνα, μιλώντας στο BBC.

«Εάν είναι δυνατό να βρεθεί ένας εναλλακτικός τόπος διαμονής για άλλους τρεις έως τέσσερις μήνες, αυτό θα βοηθήσει πολύ το σύστημα», δήλωσε ο Μαξίμ Τιμτσένκο , Διευθύνων Σύμβουλος της DTEK.

Την ίδια ώρα η Ουκρανία ζητά «επιπλέον στήριξη» από την ΕΕ για να αντιμετωπίσει τον χειμώνα, αφού σχεδόν οι μισές ενεργειακές της υποδομές έχουν «τεθεί εκτός λειτουργίας» λόγω των μαζικών ρωσικών βομβαρδισμών με το Κίεβο να προειδοποιεί για  «πλήρη διακοπή» της ηλεκτροδότησης.

Με τη θερμοκρασία στην Ουκρανία να πέφτει και το Κίεβο να βλέπει το πρώτο χιόνι για φέτος, αξιωματούχοι εργάζονται για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση σε όλη την ουκρανική επικράτεια, έπειτα από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης της χώρας, η Ukrenegro, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε έξι ευρείες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών από τις 10 Οκτωβρίου ως τις 15 Νοεμβρίου.

Ο ΟΗΕ από την πλευρά του προειδοποίησε ότι οι ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια και νερό στην Ουκρανία εγείρουν τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής τον χειμώνα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι η ΕΕ και οι εταίροι της αναμένεται να επιβάλουν νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, το οποίο κατηγορείται ότι προσέφερε drones στη Ρωσία τα οποία χρησιμοποιεί για να πλήξει την Ουκρανία.

Κίεβο και Οδησσός στο «σκοτάδι» –  Συχνές διακοπές στην ηλεκτροδότηση

Η πρωτεύουσα Κίεβο και η περιοχή γύρω από την Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και περισσότερες από δέκα άλλες επαρχίες είναι αντιμέτωπες με διακοπές στην ηλεκτροδότηση, επιβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η κατάσταση με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι δύσκολη σε 17 επαρχίες και την πρωτεύουσα», επεσήμανε στο νυχτερινό του διάγγελμα μέσω βίντεο.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στην επαρχία και την πόλη του Κιέβου, στην επαρχία της Οδησσού και επίσης στην Βινίτσια και την Τερνοπίλ», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε δύο περιοχές στη δυτική και τη νοτιοδυτική Ουκρανία.

Έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης σημειώνονται σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ενώ άλλου γίνονται «σταθεροποιητικές» διακοπές ρεύματος βάσει προγράμματος.

Το Κίεβο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, με εκτιμώμενο πληθυσμό περίπου 3 εκατομμυρίων, ενώ άλλοι δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην ομώνυμη επαρχία. Η Οδησσός είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments