Διεθνή

Πεντάγωνο: Η Ρωσία προσπαθεί να εξαντλήσει την αεράμυνα της Ουκρανίας

Πεντάγωνο: Η Ρωσία προσπαθεί να εξαντλήσει την αεράμυνα της Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: siasat

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περίμεναν ευρέως από τον ρωσικό στρατό να προσπαθήσει να καταστρέψει αμέσως την αεροπορία και την αεράμυνα της Ουκρανίας

Η αύξηση των πυραυλικών επιδρομών της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εν μέρει σχεδιαστεί για να εξαντλήσει τα εφόδια αεράμυνας του Κιέβου και να επιτύχει τελικά την κυριαρχία στους ουρανούς πάνω από τη χώρα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου το Σάββατο.

Η Ρωσία σφυροκόπησε πόλεις σε όλη την Ουκρανία με πυραυλικές επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα, σε ένα από τα σφοδρότερα κύματα πυραυλικών επιθέσεων από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της πριν από σχεδόν εννέα μήνες.

Η Ουκρανία λέει ότι τα χτυπήματα έχουν ακρωτηριάσει σχεδόν το μισό ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας, δημιουργώντας μια πιθανή ανθρωπιστική καταστροφή καθώς μπαίνει ο χειμώνας.

Ο Colin Kahl, ο κορυφαίος σύμβουλος πολιτικής του Πενταγώνου, προειδοποίησε ότι η Μόσχα ήλπιζε επίσης να εξαντλήσει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα που μέχρι στιγμής εμπόδιζε τον ρωσικό στρατό από το να επικρατήσει στους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία.

«Πραγματικά προσπαθούν να συντρίψουν και να εξαντλήσουν τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας», είπε ο Kahl στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Μέση Ανατολή.

«Γνωρίζουμε ποια είναι η ρωσική θεωρία της νίκης και δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει διασφαλίζοντας ότι οι Ουκρανοί θα λάβουν ό,τι χρειάζονται για να διατηρήσουν βιώσιμη την αεράμυνα τους».

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περίμεναν ευρέως από τον ρωσικό στρατό να προσπαθήσει να καταστρέψει αμέσως την αεροπορία και την αεράμυνα της Ουκρανίας. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο της σύγχρονης στρατιωτικής στρατηγικής, που επιτρέπει καλύτερη υποστήριξη για την προώθηση των χερσαίων δυνάμεων.

Αντίθετα, ουκρανικά στρατεύματα με ρουκέτες εδάφους-αέρος και άλλες αντιαεροπορικές άμυνες κατάφεραν να απειλήσουν τα ρωσικά αεροσκάφη και οι ουρανοί πάνω από την Ουκρανία παραμένουν αμφισβητούμενοι μέχρι σήμερα.

Αυτή η κρίσιμη, πρώιμη αποτυχία ήταν ένα βασικό στοιχείο των προβλημάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς πιέζει την αποτυχημένη εισβολή της, με τεράστιο κόστος σε ζωές και στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Πιστεύω ότι ένα από τα πράγματα που ίσως εξέπληξαν περισσότερο τους Ρώσους είναι το πόσο ανθεκτική ήταν η αεράμυνα της Ουκρανίας από την αρχή αυτής της σύγκρουσης», είπε ο Kahl.

“Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται στην ευρηματικότητα και την εξυπνάδα των ίδιων των Ουκρανών να διατηρούν βιώσιμα τα συστήματα αεράμυνας τους. Αλλά είναι επίσης επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι και εταίροι έχουν παράσχει τεράστια υποστήριξη”, είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν επικεντρώθηκε στις προμήθειες αεράμυνας για την Ουκρανία σε μια εικονική συνάντηση που φιλοξένησε από το Πεντάγωνο. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας παρέχουν τα πάντα, από κληρονομικά συστήματα της σοβιετικής εποχής έως πιο σύγχρονα, δυτικά.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό περιλαμβάνει τα νέα συστήματα αεράμυνας NASAMS που παρασχέθηκαν από τις ΗΠΑ και τα οποία το Πεντάγωνο λέει ότι μέχρι στιγμής είχαν ποσοστό επιτυχίας 100% στην αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων στην Ουκρανία.

«Μεταφέρουμε τους Ουκρανούς προς τον στάνταρ εξοπλισμό του ΝΑΤΟ σε όλους τους τομείς, αλλά όχι το λιγότερο από τα οποία περιλαμβάνει συστήματα αεράμυνας όπως το NASAM», είπε ο Kahl.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν περισσότερα από 1.400 αντιαεροπορικά συστήματα Stinger μαζί με ραντάρ αντιπυροβολικού και εναέριας επιτήρησης στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments