Ελλάδα

Κιβωτός του Κόσμου: Τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις ξυλοδαρμού «σκεπάζουν» την ΜΚΟ

Κιβωτός του Κόσμου: Τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις ξυλοδαρμού «σκεπάζουν» την ΜΚΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Με ταχύτατο τρόπο τρέχουν οι εξελίξεις στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», ιδίως μετά την κατάθεση του 19χρονου

Με ταχύτατο τρόπο τρέχουν οι εξελίξεις στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», ιδίως μετά την κατάθεση του 19χρονου που εστιάζει τα φώτα στον πατέρα Αντώνιο.

Η έρευνα των Αρχών τρέχει πλέον με πολύ γρήγορους ρυθμούς και τα επόμενα 24ωρα αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση. Την ίδια ώρα, η Κιβωτός του Κόσμου, με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει «ψευδή» όσα αποκαλύπτονται μέσα από την κατάθεση του 19χρονου για τον ρόλο του πατέρα Αντώνιου και απειλεί με μηνύσεις, κάνοντας λόγο για συκοφαντίες.

Τέσσερα πρόσωπα στο μικροσκόπιο των αρχών

Στο κάδρο των ερευνών για τις πολύ σοβαρές καταγγελίες για περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης στην «Κιβωτό του Κόσμου» έχουν μπει τέσσερα πρόσωπα εντός της οργάνωσης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ένα είναι στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου», εις βάρος του οποίου έγινε η πρώτη καταγγελία – η οποία άνοιξε το «γαϊτανάκι» των αποκαλύψεων – από 19χρονο σήμερα νεαρό για σεξουαλική κακοποίηση.

Τα άλλα τρία πρόσωπα που μπαίνουν στο μικροσκόπιο είναι εργαζόμενοι στην «Κιβωτό». Πρόκειται για τρεις άντρες που ζούσαν από παιδιά στην «Κιβωτό» και με την πάροδο του χρόνου έγιναν εργαζόμενοι.

Αυτά τα τρία πρόσωπα δεν ελέγχονται για σεξουαλική κακοποίηση, αλλά για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών. Και οι τρεις ανήκουν στο στενό περιβάλλον του πρώτου στελέχους της «Κιβωτού του Κόσμου» που ελέγχεται για σεξουαλική κακοποίηση.

Οι τρεις υπάλληλοι φέρεται να είχαν ένα συγκεκριμένο ρόλο, έχοντας την εμπιστοσύνη του στελέχους: αναλάμβαναν να διαχειριστούν «δύσκολες» καταστάσεις που προέκυπταν μέσα στις δομές ανά την Ελλάδα.

Τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις ξυλοδαρμού

Συνολικά, στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας Ανηλίκων βρίσκονται τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις καταγγελίες ξυλοδαρμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο 19χρονος την περασμένη Τετάρτη έδωσε αναλυτική κατάθεση 7 σελίδων στα γραφεία της υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της ΓΑΔΑ.

Επίσης, έχει κληθεί και ένας 15χρονος από τη δομή της Πωγωνιανής Ιωαννίνων να δώσει κατάθεση στην Εισαγγελία. Την Παρασκευή επιδόθηκε το έγγραφο της κλήσης από την αστυνομία. Ο 15χρονος ήταν και αυτός στη δομή του Βόλου και εικάζεται ότι μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς συνέβαινε εκεί.

Σημειώνεται ότι διαφορετικά πρόσωπα καταγγέλλουν περιστατικά τρόμου σε ξεχωριστές περιοχές, καθιστώντας κομβικές τις έρευνες της αστυνομίας με τις δομές της Κιβωτού σε Βόλο, Χίο, Ιωάννινα, Αθήνα (Κολωνό) και Καλαμάτα να έχουν μπει στο μικροσκόπιο.

Τα ταξίδια εκτός Αθηνών

Οι Αρχές εξετάζουν, επίσης, τις πληροφορίες που αναφέρονται σε ταξίδια ανηλίκων που ζουν σε δομές του ιδρύματος, δηλαδή κατά πόσο δικαιολογούνται οι μετακινήσεις τους. Θα ερευνηθεί δηλαδή εάν οι μετακινήσεις συγκεκριμένων ανηλίκων από τη μία δομή της Κιβωτού στην άλλη έγιναν βάσει πρωτοκόλλου ή όχι.

Σύμφωνα με κάποιες καταγγελίες, υπήρχαν μετακινήσεις παιδιών που χαρακτηρίζονται παράξενες. Έτσι θα εξεταστεί εάν οι μετακινήσεις αυτές είχαν σχέση με κακοποιητικές συμπεριφορές που κάποιοι ήθελαν να μείνουν στο σκοτάδι.

Πιο συγκεκριμένα, θα ερευνηθεί εάν δικαιολογούνται συγκεκριμένες «διαδρομές» από δομές της περιφέρειας στην Αθήνα και αντίστροφα ή ακόμα και μετακινήσεις από τη μία δομή της περιφέρειας σε άλλη.

Μιχαηλίδου: Να γίνει έρευνα σε βάθος

Στη σημασία μιας υπεύθυνης, σοβαρής αλλά και γρήγορης έρευνας για τις καταγγελίες που αφορούν κακοποιήσεις στην «Κιβωτό του Κόσμου», μίλησε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε γνώση η κυβέρνηση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι μετά τα δημοσιεύματα επικοινώνησε με τον εισαγγελέα και την Ελληνική Αστυνομία και εξέφρασε την αισιοδοξία της πως η υπόθεση θα φωτιστεί.

Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε πως έχουν αυξηθεί πολύ οι εισαγγελικές παραγγελίες για απομάκρυνση παιδιών από τις βιολογικές τους οικογένειες και πρόσθεσε πως η εξέλιξη οφείλεται στο ότι «έχει σπάσει λίγο ο φόβος» και «τα στόματα έχουν ανοίξει».

«Ο κόσμος εμπιστεύεται το κράτος, εμπιστεύεται τις αρχές, ξέρει ότι μπορεί να μιλήσει. Έχουμε γραμμές παιδικής προστασίας. Νομίζω ότι ανοίγουν τα στόματα, αλλά από τη μία αυτό είναι το αισιόδοξο, από την άλλη είναι αυτό που μας φοβίζει. Η μεγάλη μας αγωνία είναι ότι αν ανοίξουν και παραπάνω στόματα τι έχουμε να ακούσουμε», τόνισε η υφυπουργός.

Πρόσθεσε πως η πολιτεία δεν μπορεί να καλύψει τα πάντα, ωστόσο υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης και καλύτερου ελέγχου των δομών.

Πηγή: top10.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments