Αθλητισμός

Παναθηναϊκός: «Γιοβάνοβιτς, ο αυστηρός, ο «πατέρας», ο δίκαιος»

Παναθηναϊκός: «Γιοβάνοβιτς, ο αυστηρός, ο «πατέρας», ο δίκαιος»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Καλοκαίρι του 2021. Η στιγμή που ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος να μπει σε ένα νέο… project μετά την απομάκρυνση του Λάζλο Μπόλονι.

Καλοκαίρι του 2021. Η στιγμή που ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος να μπει σε ένα νέο… project μετά την απομάκρυνση του Λάζλο Μπόλονι. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία των «Πρασίνων», έχοντας μείνει ελεύθερος από την Εθνική ομάδα των ΗΑΕ. Τα σχόλια πολλά και η κριτική να… περισσεύει παρότι στο βιογραφικό του άλλοτε ποδοσφαιριστής του Ηρακλή ήταν γεμάτο με επιτυχίες.

Αποκορύφωμα; Αυτές με το ΑΠΟΕΛ στην πενταετή (δεύτερη) θητεία του (2008-2013). Τρία πρωταθλήματα, ισάριθμα Super Cup Κύπρου αλλά και ένα κύπελλο ήταν ο απολογισμός του έμπειρου προπονητή, με την ιστορική πορεία του κυπριακού συλλόγου μέχρι τα προημιτελικά του Champions League, να έχει τα πιο… έντονα γράμματα.

Και πάλι, η αμφιβολία υπήρχε στην ατμόσφαιρα, με τα αρνητικά αποτέλεσμα της αρχής να φέρνουν έξτρα πίεση στο σύνολο του «τριφυλλιού». Ωστόσο, στο φινάλε της πρώτης του σεζόν, το μήνυμα είχε δοθεί σε όλους. Στους οπαδούς του Παναθηναϊκού και των υπολοίπων ομάδων.

Η κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας για πρώτη φορά μετά από το 2014 κόντρα στον ΠΑΟΚ, ήταν απλώς η βάση για τη φετινή, τρελή πορεία στο πρωτάθλημα προς την επιστροφή στην κορυφή μετά το 2010. Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό αήττητο, στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με μόλις μία απώλεια βαθμών (ισοπαλία με τον Ολυμπιακό).

Ιστορικά ρεκόρ, απόσταση που δείχνει… πρωτάθλημα και πρώτος γύρος στη Superleague που θυμίζει άλλες εποχές. Το 10/10 έφερε μνήμες του 16/16 στην Κύπρο με το ΑΠΟΕΛ και το Gazzetta έψαξε και βρήκε κάποιους από τους πρωταγωνιστές του ΑΠΟΕΛ την περίοδο που ήταν στο τιμόνι του ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Εκείνοι με τη σειρά τους σκιαγραφούν, μοιράζονται και δίνουν στο… πιάτο τις δυνατότητες του έμπειρου προπονητή.

Από τα ονόματα που είναι γνωστά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, λόγω της παρουσίας του σε Ακράτητο, Ξάνθη, ΠΑΟΚ, Ατρόμητο και Απόλλωνα Σμύρνης. Ο Ζουέλα, ωστόσο, είχε αγωνιστεί για έναν χρόνο και στην Κύπρο με τα χρώματα του ΑΠΟΕΛ, προλαβαίνοντας τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην τελευταία του σεζόν. Μαζί με τον νυν κόουτς του Παναθηναϊκού κατέκτησε το πρωτάθλημα, έχοντας συνολικά έντεκα συμμετοχές.

– Παρακολουθείτε τον Παναθηναϊκό φέτος και αν ναι, πώς σας φαίνεται;

«Ναι, τον παρακολουθώ όσο προλαβαίνω. Είναι μία ομάδα με σταθερότητα και ταυτότητα στο φετινό πρωτάθλημα. Από την αρχή φαινόταν τι ήθελε η ομάδα να καταφέρει και έχει μεγάλες φιλοδοξίες για το φετινό πρωτάθλημα»

– Ποιο είναι το κλειδί για την πορεία του φετινού Παναθηναϊκού και αν πιστεύετε πως θα πάρει το πρωτάθλημα;

«Το κλειδί είναι σίγουρα ο προπονητής. Είναι πάρα πολύ έμπειρος, γνωρίζει την ελληνική κουλτούρα και πραγματικότητα. Έχει τον κορμό από πέρσι και είχε το χρόνο να προετοιμάσει την πορεία που κάνει φέτος η ομάδα. Είναι η φυσική συνέχεια μετά το κύπελλο που κατέκτησε πέρσι. Δημιούργησε ένα δεμένο σύνολο, χωρίς φασαρίες και πιστεύω πως είναι η ομάδα με την καλύτερη οργάνωση σε πολλά πράγματα»

– Τι χρειάζεται ο Παναθηναϊκός για να κατακτήσει το πρωτάθλημα;

«Για να το κατακτήσει χρειάζονται πολλά πράγματα. Πρέπει να υπάρχουν όλα! Από τους παίκτες και τον προπονητή μέχρι τη στήριξη του κόσμου. Πρέπει να είσαι τέλειος σε όλους τους τομείς και να υπάρχει υπομονή και επιμονή. Είναι δύσκολο να κατακτήσεις το πρωτάθλημα γιατί το θέλουν όλες οι μεγάλες ομάδες αλλά ο Παναθηναϊκός είναι σε πολύ καλό σημείο»

– Πείτε μου για τον Γιοβάνοβιτς. Πώς ήταν σαν προπονητής;

«Θεωρώ πως είναι μία ιδιαίτερο προσωπικότητα σαν προπονητής. Είναι αφοσιωμένος στη δουλειά του, ξέρει τι θέλει και όποτε βάζει στόχους, τα καταφέρνει. Είναι αποτελεσματικός, ξέρει πως να κερδίσει τα αποδυτήρια και τους οπαδούς. Έχει εμπειρία σε αυτό καθώς ήταν και ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα. Θεωρώ πως θα καταφέρει πολλά με τον Παναθηναϊκό»

– Εκτός των αγωνιστικών χώρων, πώς ήταν η συμπεριφορά του;

«Είναι σκληρός σαν προπονητής αλλά και καλός άνθρωπος. Όμως αυτό το δείχνει στα αποδυτήρια. Ξέρει πότε πρέπει να είναι πιο… μαλακός και πότε πιο σοβαρός. Σε κάνει να νιώσεις άνετα αλλά και να τον σέβεσαι»

– Τι σας είχε κάνει μεγαλύτερη εντύπωση σε εκείνον;

«Θυμάμαι τότε στο ΑΠΟΕΛ ότι σε μία φάση που είχαμε περάσει δύσκολα μετά τον αποκλεισμό από τους ευρωπαϊκούς ομίλους ο Γιοβάνοβιτς κατάφερε να το… γυρίσει. Δηλαδή ακόμη και η διοίκηση έλεγε πως θα φύγει και το κλίμα ήταν αρκετά κακό αλλά εκείνος το πήρε πάνω του και στο τέλος της χρονιάς κατακτήσαμε το πρωτάθλημα»

– Μια ιδιαίτερη ιστορία που θυμάστε από εκείνον;

«Δύσκολο να ξεχωρίσω μία. Είναι μερικά πράγματα που θέλω να τα κρατήσω για εμένα όπως τα πιο έντονα που τα περνάγαμε μέσα στα αποδυτήρια. Είναι εμπειρίες που δεν ξεχνιούνται. Θυμάμαι όμως μία ιστορία γενικά από τότε στο ΑΠΟΕΛ. Ήταν πριν μπούμε στους ομίλους, είχαμε παιχνίδι στο Μπακού με τη Νέφτσι και το ματς είχε λήξει ισόπαλο με 1-1 και στη ρεβάνς ήρθαμε 0-0 στην Κύπρο και προκριθήκαμε. Επειδή στο εκτός έδρας ήταν πλαστικός ο τάπητας, είχα ενοχλήσεις και είχα πει πως είναι καλύτερο να μην παίξω ώστε να είμαι στο 100% έτοιμος ενόψει της ρεβάνς. Καμιά φορά νομίζουν ότι επειδή είμαστε ποδοσφαιριστές, δεν φοβόμαστε και δεν είμαστε άνθρωποι. Επειδή λοιπόν δεν ήθελα να λένε τίποτα για εμένα, μπήκα κανονικά και έκανα προπόνηση και τότε τραυματίστηκα. Είναι μέσα στο ποδόσφαιρο και αυτό…»

– Τι σας έχει προσφέρει ο Γιοβάνοβιτς;

«Του χρωστάω την ευκαιρία που μού έδωσε να παίξω στο ΑΠΟΕΛ γιατί ήμουν δική του επιλογή τότε. Ήθελα πάρα πολύ πριν σταματήσω το ποδόσφαιρο να πάρω ένα πρωτάθλημα και στην καριέρα μου δεν τα είχα καταφέρει. Εκεί το πέτυχα και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό. Του εύχομαι μέσα από την καρδιά μου καλή επιτυχία ό,τι και να κάνει στη ζωή του».

Γκουστάβο Μαντούκα: «Δεν θα ξεχάσω πόσο δίκαιος ήταν, δεν κοιτάζει ονόματα, φήμη, συμβόλαιο»

Ακόμα μία φυσιογνωμία που είναι γνωστή στα ελληνικά γήπεδα. Ο Γκουστάβο Μαντούκα ήταν ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ προτού το 2010 μετακομίσει στην Κύπρο για το ΑΠΟΕΛ, έπειτα από αίτημα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Εν τέλει έμεινε για μία πενταετία, γράφοντας ιστορία στο κυπριακό ποδόσφαιρο με τέσσερα πρωταθλήματα ενώ με τον Σέρβο κόουτς ήταν μαζί για μία τριετία, καταγράφοντας 108 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με απολογισμό 33 γκολ και δέκα ασίστ!

– Αρχικά πείτε μου τι θυμάστε πιο έντονα από τον Γιοβάνοβιτς…

«Είναι πολλά τα πράγματα που θυμάμαι από τον Γιοβάνοβιτς και όλα είναι πολύ ωραία. Ως προπονητής είναι ένας από τους πιο αξιόλογους που έχω γνωρίσει και από τους κόουτς που κέρδιζαν τον σεβασμό. Είναι πολύ αποτελεσματικός σε ό,τι κάνει, τόσο εκτός όσο και εντός αγωνιστικού χώρου»

– Τι σας άρεσε περισσότερο σε εκείνον;

«Δεν θα ξεχάσω το πόσο δίκαιος προπονητής ήταν. Αν έπαιζες καλά και ήσουν σωστός στις προπονήσεις σε έβαζε και να παίζεις. Προσπαθούσε να είναι δίκαιος με όλους χωρίς να κοιτάζει ονόματα, συμβόλαιο, φήμη. Τίποτα. Αν το άξιζες, έπαιζες»

– Ως χαρακτήρας πώς ήταν;

«Ήταν σοβαρός άνθρωπος και εμπιστευόταν πολύ τις ιδέες του, το πλάνο του και πάντα προσπαθούσε να υπάρχει ισορροπία σε όλα. Στον τρόπο που λειτουργούσαμε, στον σεβασμό που θα υπήρχε για τον αντίπαλο. Τα πάντα και παντού. Όχι μόνο στον αγωνιστικό χώρο».

– Υπάρχει κάποια ιστορία μαζί του που λίγοι γνωρίζουν;

«Έχω πολλές ιστορίες με τον Γιοβάνοβιτς. Για την ακρίβεια γράψαμε ιστορία στο ΑΠΟΕΛ (γέλια), οπότε έχουμε και πολλά να πούμε για τα όσα ζήσαμε και δεν έχω κάποια ιστορία γιατί τις έχω πει όλες. Φυσικά δεν θα ξεχάσω όσα κάναμε στο Champions League αλλά αυτό που ξεχωρίζω είναι όσα έγιναν πριν το παιχνίδι με την Πόρτο στην έδρα μας γιατί θυμάμαι ήμουν σε μία κακή περίοδο γιατί δεν έπαιζα καλά. Πριν τον αγώνα με κάλεσε ο Γιοβάνοβιτς στο δωμάτιό του και μού είπε «Το ξέρω πως δεν παίζεις, δεν είναι η καλύτερή σου περίοδος αλλά πιστεύω πως αυτό το παιχνίδι είναι για εσένα». Συμφώνησα μαζί του και μού είπε πως είναι το πιο σημαντικό παιχνίδι της χρονιάς και πως θέλει να βάλει τους καλύτερους του ποδοσφαιριστές γιατί οι μεγάλες βραδιές ανήκουν στους μεγάλους παίκτες. Και μου είπε πως θα με βάλει να παίξω. Η δύναμη που μου έδωσε ήταν τόσο μεγάλη που στο ματς σκόραρα το γκολ με το οποίο νικήσαμε».

Έχετε παρακολουθήσει τον Παναθηναϊκό φέτος; Αν ναι, πώς σας φαίνεται και αν πιστεύετε πως μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα;

«Ναι τον παρακολουθώ και ο Παναθηναϊκός παίζει πολύ ωραίο ποδόσφαιρο και το δείχνει μέσα από τα αποτελέσματα που έχει μέχρι στιγμής. Έχει χτίσει μία πολύ καλή διαφορά με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ που είναι οι μεγάλοι του αντίπαλοι και είναι μία αρκετά καλή περίοδος. Έχει δρόμο το πρωτάθλημα αλλά πιστεύω πως έχει πάρα πολλές πιθανότητες για να το καταφέρει»

– Ποιο είναι το κλειδί για να το πετύχει;

«Το κλειδί είναι θεωρώ πως ο Γιοβάνοβιτς είναι ένας έμπειρος προπονητής για πρωταθλητισμό και ο Παναθηναϊκός ένα μεγάλο κλαμπ που έχει μεγάλη ιστορία και θέλει να επιστρέψει στα πρωταθλήματα. Φυσικά όλα παίζουν τον ρόλο τους καθώς έχει μεγάλη σημασία του τι συμβαίνει και έξω από τον αγωνιστικό χώρο όπως τα αποδυτήρια, οι προπονήσεις και γενικά το κλίμα. Ο Παναθηναϊκός βγάζει υγεία και οργάνωση και αυτό είναι το σημαντικό για να πετύχει το στόχο του».

– Τι ήταν αυτό στο οποίο σας βοήθησε περισσότερο ο Γιοβάνοβιτς;

«Όταν πήγα στο ΑΠΟΕΛ ήμουν 30 ετών και είχα αρκετές εμπειρίες από άλλες ομάδες, είχα ήδη συνεργαστεί με αξιόλογους προπονητές. Αλλά ο Γιοβάνοβιτς ήταν ιδιαίτερος. Πετύχαμε πολλά μαζί αλλά από την πρώτη μέρα που συνεργαστήκαμε είχαμε μία πολύ ιδιαίτερη σχέση με σεβασμό και με βοήθησε πολύ σαν ποδοσφαιριστή αλλά και σαν άνθρωπο ώστε να καταλάβω μερικά πράγματα στο ποδόσφαιρο. Είναι πανέξυπνος άνθρωπος και ξέρει ακριβώς πώς θα σε κάνει να τον σεβαστείς και να σε κερδίσει»

Πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments