Διεθνή

Οριακός Ερντογάν, οριακές σχέσεις με τις ΗΠΑ

Οριακός Ερντογάν, οριακές σχέσεις με τις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/StateDepartment

Η  ψυχρότητα χρονολογείται από το 2003, όταν η Τουρκία αρνήθηκε την πρόσβαση στο έδαφός της στον αμερικανικό στρατό, για να εισβάλει στο Ιράκ

Εδώ και αρκετές, ημέρες η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών επιχειρεί να συνετίσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και να τον κάνει να επιδείξει την ελάχιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν φαίνεται να απογοητεύεται από τη στάση του  Τούρκου ομολόγου του που κινείται «στο όριο», ίσως και στην ενδοχώρα του παραλογισμού.

Με βάση τις τελευταίες ανταποκρίσεις η τουρκική πλευρά εξαπέλυσε επίθεση και εναντίον αμερικανοκουρδικής βάσης στη Συρία. Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για σοβαρά τραυματισμένους. Η ψυχρότητα παγιώνεται ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η  ψυχρότητα χρονολογείται από το 2003, όταν η Τουρκία αρνήθηκε την πρόσβαση στο έδαφός της στον αμερικανικό στρατό, για να εισβάλει στο Ιράκ. Επιδεινώθηκε περαιτέρω όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν τους Κούρδους της Συρίας για να τους βοηθήσουν να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους

Η χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία θα μπορούσε, για άλλη μια φορά, να επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ αυτών των δύο μελών του ΝΑΤΟ.

Αν δεν υπάρξουν αμερικανικά θύματα, ο Λευκός Οίκος είναι πολύ απίθανο να προχωρήσει πέρα ​​από τις εκκλήσεις για ηρεμία και κατευνασμό.

«Καλούμε για αποκλιμάκωση στη Συρία, για να προστατεύσουμε τους αμάχους και να υποστηρίξουμε τον κοινό στόχο που είναι να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σε απάντηση, ωστόσο, η Τουρκία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες «να σταματήσουν κάθε υποστήριξη» στους μαχητές του YPG, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει χερσαία επιχείρηση, χωρίς ενημέρωση των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό που συντελείται τώρα στα συριακά εδάφη δείχνει έναν ηγέτη από τα παλιά, έτοιμο να τα παίξει όλα, να τα ρισκάρει όλα, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη σε προσωπικό επίπεδο, αδιαφορώντας για τις περαιτέρω φθορές στην ήδη φθαρμένη δημόσια εικόνα του στη δυτική κοινή γνώμη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments