Διεθνή

Μουντιάλ 2022: Τι σημαίνει το ευρωράπισμα στο Κατάρ;

Μουντιάλ 2022: Τι σημαίνει το ευρωράπισμα στο Κατάρ;

Πηγή Φωτογραφίας: Cuphoteliermiddleeast/insidethegames

Οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν με ενάργεια τη διαφθορά στη FIFA και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες ψήφισμα για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, ενόσω διεξάγεται εκεί το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το σώμα καταγγέλλει τη διαφθορά εντός της FIFA ως «ενδημική, συστημική και βαθιά ριζωμένη» και απαιτεί αποζημίωση για όλα τα θύματα της προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν με ενάργεια τη διαφθορά στη FIFA και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ.

Οι ευρωβουλευτές  καλούν τις αρχές του Κατάρ να διεξάγουν διεξοδικές έρευνες αναφορικά με τους θανάτους μεταναστών εργαζομένων και να αποζημιώσουν τις οικογένειες των νεκρών.

Το ψήφισμα εκφράζει, επίσης, τη λύπη του για την κακοποίηση που διαπράττουν οι αρχές της χώρας σε βάρος της ομοφυλόφιλης κοινότητας.

Από νομική άποψη, το ψήφισμα δεν παράγει νομικά και θεσμικά αποτελέσματα. Ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου έχει αναβαθμιστεί στη διαδικασία λήψεως της κοινοτικής απόφασης, αλλά δεν έχει, στην προκειμένη περίπτωση, τη δυνατότητα να επιβάλει νομικά μέτρα.

Αυτό όμως που συμβαίνει με το ψήφισμα είναι το ότι παράγει πολιτικά αποτελέσματα. Η καταδίκη προέρχεται από διαφορετικές κομματικές οικογένειες του Ευρωκοινοβουλίου. Πρόκειται για μια καταδίκη πολιτική, προερχόμενη από φιλελεύθερους, από συντηρητικούς, καθώς και από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Τουλάχιστον, με το ψήφισμα αυτό, το άμεσα εκλεγμένο όργανο της Ε.Ε. περισώζει εγκαίρως την πολιτική τιμή της Ευρώπης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments