Διεθνή

Reuters: Η Ευρώπη ανησυχεί για το περιεχόμενο του κόμβου Τουρκίας – Ρωσίας

Reuters: Η Ευρώπη ανησυχεί για το περιεχόμενο του κόμβου Τουρκίας – Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg

Το σχέδιο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει την Τουρκία κόμβο ρωσικού φυσικού αερίου θεωρητικά θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα

Το σχέδιο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει την Τουρκία κόμβο ρωσικού φυσικού αερίου θεωρητικά θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να κρύψει τις εξαγωγές της με καύσιμα από άλλες πηγές, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να πείσει τους Ευρωπαίους να αγοράσουν, είπαν αναλυτές και πηγές.

Η Ρωσία προμήθευε το 40% της αγοράς φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως ότου η Μόσχα στις 24 Φεβρουαρίου έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Έκτοτε, η Δύση έχει εισαγάγει σαρωτικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, μείωσε τις αγορές καυσίμων που προέρχονται από τη Ρωσία και αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις.

Μετά από εκρήξεις – η αιτία των οποίων διερευνάται – κατέστρεψε το σύστημα ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream προς την Ευρώπη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, ο Πούτιν τον Οκτώβριο πρότεινε τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, χτίζοντας σε μια νότια διαδρομή για εξαγωγές.

Χωρίς να είναι συγκεκριμένος, ο Πούτιν είπε ότι ένας κόμβος θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην Τουρκία σχετικά γρήγορα και προέβλεψε ότι οι πελάτες στην Ευρώπη θα ήθελαν να υπογράψουν συμβόλαια.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει δημόσιες δεσμεύσεις για να γίνει κάτι τέτοιο και οι αναλυτές λένε ότι θα χρειαστούν επενδύσεις καθώς και χρόνος.

«Χρειάζεται η Ευρώπη το έργο, δεδομένης της αποφασιστικότητας των χωρών της ΕΕ να παραιτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο στο εγγύς μέλλον;» ρώτησε ο Αλεξέι Γκρόμοφ του Ιδρύματος Ινστιτούτου Ενέργειας και Χρηματοοικονομικών με έδρα τη Μόσχα.

Είπε επίσης ότι θα ήταν αδύνατο να αναδιαρθρωθούν οι ροές φυσικού αερίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν υπάρχουν υφιστάμενες συνδέσεις που θα συνδέονταν με τον προτεινόμενο κόμβο από τη βορειοδυτική Ευρώπη, η οποία έπαιρνε φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 1.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments