Διεθνή

Μακρόν: «Κανένας πανικός» για πιθανές διακοπές ρεύματος στη Γαλλία

Μακρόν: «Κανένας πανικός» για πιθανές διακοπές ρεύματος στη Γαλλία

Πηγή Φωτογραφίας: timesofisrael

Κάλεσε ωστόσο τους πολίτες να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και την κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας EDF να επανεκκινήσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες για να αποφευχθούν διακοπές σε περίπτωση κρύου καιρού

 Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού για πιθανές διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα, αλλά κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και την κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας EDF να επανεκκινήσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες για να αποφευχθούν διακοπές σε περίπτωση κρύου καιρού.

Σε μια συνέντευξη στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μακρόν αρνήθηκε ότι ο κίνδυνος συνεχόμενων μπλακ άουτ οφειλόταν στην ανεπαρκή διαχείριση του προγράμματος επανεκκίνησης του πυρηνικού αντιδραστήρα της EDF .

“Πρώτα από όλα, ας είμαστε ξεκάθαροι: κανένας πανικός! Είναι θεμιτό για την κυβέρνηση να προετοιμαστεί για τις ακραίες περιπτώσεις που θα σήμαιναν διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος για λίγες ώρες την ημέρα εάν δεν είχαμε αρκετή ενέργεια”, είπε ο Μακρόν.

Η EDF αντιμετώπισε έναν άνευ προηγουμένου κύμα διακοπών στον στόλο των πυρηνικών αντιδραστήρων της μετά από εργασίες επισκευής, μειώνοντας την πυρηνική παραγωγή σε χαμηλό 30 ετών, τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να αντικαταστήσει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, τις οποίες η Μόσχα διέκοψε ως αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν τον Φεβρουάριο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας ηλεκτρικού δικτύου RTE δήλωσε την Πέμπτη ότι η Γαλλία μπορεί να αντιμετωπίσει «μερικές ημέρες» διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα και η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ενημερώνει τις τοπικές αρχές για το πώς να χειριστούν τυχόν διακοπές.

«Αυτά είναι πλασματικά σενάρια, αλλά αν όλοι τηρήσουμε το σχέδιο νηφαλιότητας που παρουσίασε η πρωθυπουργός πριν από μερικούς μήνες και μειώσουμε κυρίως την κατανάλωσή μας κατά 10% σε σύγκριση με τα κανονικά επίπεδα…και εάν η EDF συνεχίσει το έργο της… τότε ναι, μπορούμε να περάσουμε αυτήν την περίοδο, ακόμα κι αν οι μήνες Δεκέμβριος και Ιανουάριος αποδειχθούν κρύοι», είπε ο Μακρόν.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει ιστορίες για το πώς να προετοιμαστούν οι Γάλλοι για διακοπές ρεύματος, προτείνοντας τη αγορά κεριών, κλειστά ψυγεία και καταψύκτες και να φορτίσουν τα κινητά τηλέφωνα.

Οι αναλυτές λένε ότι ο κρύος καιρός θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος ήδη από τη Δευτέρα , καθώς οι καθυστερήσεις στην επανεκκίνηση των πυρηνικών αντιδραστήρων έχουν αφήσει την προσφορά να καθυστερεί τη ζήτηση.

Το διαδικτυακό εργαλείο πρόβλεψης διαθεσιμότητας ενέργειας της RTE Ecowatt το Σάββατο δεν έδειξε προειδοποιήσεις για πιθανή ένταση στα γαλλικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για τις τέσσερις ημέρες πριν από την Τρίτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments