Focus

Ο Μασκ θα βρει σωσίβιο να σώσει το Twitter

Ο Μασκ θα βρει σωσίβιο να σώσει το Twitter

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου - Le Monde

Τα οικονομικά του Twitter είναι άσχημα, αλλά ο Ίλον Μασκ θα προτιμήσει να το κάνει μηχανή χρήματος παρά να επιτρέψει να έχει προβλήματα

Τουλάχιστον ο Ίλον Μασκ το διασκεδάζει. Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter ρώτησε τους σχεδόν 119 εκατομμύρια οπαδούς του στο Twitter την περασμένη εβδομάδα πώς μπορεί κανείς να κάνει μια μικρή περιουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η απάντησή του: «Ξεκινώντας με μια μεγάλη» περιουσία.

Ωστόσο, είναι μάλλον πολύ νωρίς για να δημιουργηθεί το hashtag #RIPTwitter. Είναι αλήθεια ότι οι μεγάλοι διαφημιστές εγκαταλείπουν την πλατφόρμα ή διακόπτουν τη συμμετοχή τους σε αυτή, χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει, αφθονούν πλέον εκεί οι αυθόρμητες πρωτοβουλίες και το προσβλητικό περιεχόμενο είναι ανεξέλεγκτο. Αλλά αν οι πρώτες εβδομάδες παρουσίας του κ. Μασκ στο Twitter έμοιαζαν με εκτροχιασμό τραίνου, όμως, λίγοι άνθρωποι φαίνεται να μπορούν να κοιτάξουν από την άλλη.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ιστορικό υψηλό ρεκόρ σε χρήστες, σύμφωνα με τον κ. Μασκ. Η Wall Street υπολόγιζε ότι το Twitter θα τελείωνε τη χρονιά με 256 εκατομμύρια τέτοιους χρήστες. Οι μη λογιστικώς ελεγμένες ανακοινώσεις του κ. Μασκ στις 20 Νοεμβρίου υποδηλώνουν ότι αυτή τη στιγμή το Twitter βρίσκεται καθ’ οδόν για να ξεπεράσει τα 266 εκατομμύρια χρήστες μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό θα οδηγήσει σε ανάπτυξη σχεδόν 23% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, σχεδόν πιάνοντας το ρυθμό ανάπτυξής του το 2019 πριν από την πανδημία -ή 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το 2021.

Προφανώς αυτοί οι αριθμοί δεν έχουν νόημα εάν η πλατφόρμα δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά. Η αναφορά του κ. Μασκ νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η χρεοκοπία είναι μια πιθανότητα, χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου. Αλλά ο ίδιος έχει κάνει παρόμοιες δηλώσεις για τις άλλες εταιρείες του, την Tesla και τη SpaceX, οι οποίες εξακολουθούν να είναι φερέγγυες.

Ο κ. Μασκ και οι επενδυτές του ανέλαβαν χρέος περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτήσουν την αγορά των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναλαμβάνοντας ετήσιο επιτόκιο που είναι μεγαλύτερο από τα έσοδα του Twitter το τελευταίο τρίμηνο ως εισηγμένη εταιρεία. Περίπου το 90% αυτών των εσόδων προήλθε από διαφημιστές, πολλοί από τους οποίους προς το παρόν τουλάχιστον κάνουν ένα διάλειμμα από την πλατφόρμα. Οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που έχει κόψει θα εξοικονομήσουν χρήματα, αλλά θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν το πόσο καλά λειτουργεί το Twitter ή φέρνει πελάτες.

Όταν ο κ. Μασκ είπε ότι η απόφασή του να αγοράσει το Twitter δεν αφορούσε τα χρήματα, πιθανότατα αναφερόταν στην τιμή αγοράς της πλατφόρμας και όχι στην επίδραση που θα μπορούσε να έχει μια αποτυχία του στη συνολική καθαρή του αξία. Το κύριο περιουσιακό του στοιχείο, η Tesla, ακόμη και μετά από μια πτώση 48% μέχρι στιγμής φέτος, αξίζει σχεδόν 10 φορές περισσότερο από τη General Motors. Το μεγαλύτερο μέρος ή ακόμη και όλη από αυτή την επιτυχία που δείχνει το εν λόγω premium βασίζεται στην αύρα του (Μασκ) ως λαμπρός και αντισυμβατικός επιχειρηματίας.

Ο κ. Μασκ δείχνει ήδη ότι είναι πρόθυμος να αφιερώσει πόρους στο Twitter για να σώσει αυτή τη φήμη. Καταρχάς «τρέχει» τα δρώμενα αφιερώνοντας πλήρη απασχόληση όταν θα μπορούσε εύκολα να έχει διορίσει κάποιον άλλο και έχει στείλει μηχανικούς της Tesla για να λύσουν τα προβλήματα της πλατφόρμας. Και αφού έγραψε στο Twitter για τη σημασία της αποφυγής μιας «έκτακτης» πώλησης μετοχών της Tesla τον Αύγουστο, εάν εξαναγκαζόταν από δικαστήριο να προχωρήσει στην αγορά του Twitter, πούλησε πρόσφατα άλλα 19,5 εκατομμύρια μετοχές, λίγες μέρες μετά το κλείσιμο της εξαγοράς.

Με 445 εκατομμύρια μετοχές της Tesla να παραμένουν στο όνομά του με βάση στοιχεία από την περασμένη εβδομάδα, ο κύριος Μασκ έχει πολλά περισσότερα κουνέλια να βγάλει από το συγκεκριμένο καπέλο μόνο -και είναι άνθρωπος που φορά πολλά από τέτοια καπέλα. Οι επιλογές του περιλαμβάνουν την ανακεφαλαιοποίηση του Twitter ή ίσως την αγορά του ανεξόφλητου χρέους του με έκπτωση. Σε πιο παραδοσιακούς επιχειρηματικούς κύκλους, η ιδιόμορφη συμπεριφορά του ως «Chief Twit» και το να πετάει ζεστό χρήμα σε επενδύσεις με ρίσκο μπορεί να είναι ανησυχητικό. Ωστόσο, για κάποιον του οποίου ο πλούτος είναι συνδεδεμένος με ένα πλήθος που δεν είναι πολύ σοφιστικέ όσον αφορά τα οικονομικά, το οποίο τον σέβεται για την φαινομενική αδιαφορία του για τα χρήματα και τους σωστούς τρόπους, το να αφήσει το Twitter να συντριβεί και να καεί δεν αποτελεί επιλογή.

Οι φήμες για την κατάρρευση του Twitter φαίνονται να είναι πρόωρες, στην καλύτερη περίπτωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments